Ment a sok légkondi

Durván sok áramot fogyasztottunk a nyáron

A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása, ami mindössze 116,5 gigawattórával marad el az eddigi, 2007-es rekordtól.

2015.09.04 16:09MTI

Az idei és a nyolc évvel ezelőtti rekord közötti különbség mindössze egy átlagos nyári hétköznap fogyasztásával egyenlő. Az idei nyári villamosenergia-felhasználás csupán 5 százalékkal alacsonyabb, mint a legnagyobb igényt jelentő november-januári időszakban.

A Mavir ( Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) kifejti, hogy az idén augusztusban mért értékek meghaladják az elmúlt évek hasonló időszakának adatait, amely a hosszan elhúzódó kánikula miatt megemelkedett légkondíciónáló berendezés használattal hozható összefüggésbe.

Csúcsot döntött viszont az ország pillanatnyi villamosenergia-szükséglete. Július 8-án 6457 megawatt negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak a Mavir szakemberei 26,2 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett. Ezzel megdőlt az eddigi rekord, amely 2007 júliusában alakult ki, akkor a napi csúcsterhelés 6320 megawattot ért el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.