Illegális bevándorlás

Több száz migráns gyalog indult a Keletiből Németország felé

A menekültek a Rákóczi úton, hol a járdán, hol az úttesten, szemben a forgalommal indultak el a Blaha Lujza tér irányába. Folyamatosan frissül!

2015.09.04 13:10MTI
MTI Szigetváry Zsolt

A migránsok nem sokkal péntek 13 óra előtt indultak el a Keleti pályaudvartól, onnan a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba.

A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van, azzal indultak el Németország felé.

Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország.

Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.


Elérték az Erzsébet hidat

13:35 - A menet eleje elérte az Erzsébet hidat, a rendőrök továbbra is a buszsávra és a járdára tereli a menetet, illetve a menet elején is rendőrök vannak.

Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelében, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült.

Amikor a menet eleje elérte az Erzsébet hidat, a vége a Városház utcánál volt - jelentette az MTI tudósítója.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket. Erről azonban bővebben nem beszélt.

MTI Balogh Zoltán

13:50: A menet átért az Erzsébet hídon Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. A menekültek a hídon a járdán közlekedtek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban haladó tömeget.

14:30 - A Petőfi laktanyánál várakoznak

A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A tömeg egyszer már megállt, hogy bevárja a lemaradt időseket.

Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek, ahol a menet megállt, hogy ismét bevárja a lemaradókat.

15:00 - Szakaszos lezárások

A rendőrség azt közölte: a mintegy 500 fős csoport 13 óra körül vált ki a Keleti pályaudvarnál tartózkodó bevándorlók közül, haladási irányukat nem jelölték meg.

Felvették a kapcsolatot a menet elején haladókkal, akik először azt közölték, hogy úticéljuk a budapesti német nagykövetség. Rövid idő elteltével a csoport élén haladók közölték a biztosításra kijelölt rendbiztossal, hogy céljuk gyalogosan eljutni Ausztriába.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosban folyamatosan biztosítja a csoport haladási útvonalát, amellyel kapcsolatosan nincs a rendőrségnek információja. A főváros közlekedési rendjének fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárásokat hajt végre

15:15 - Elérték a városhatárt

MTI Balogh Zoltán

A menet - amelynek az elején feltűnt egy EU-s zászló is - elérte az M1-M7-es kivezetőjénél lévő benzinkutat, majd nem sokkal később a főváros határát is.

A benzinkútnál többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget.

Már mintegy ezren vonulnak

A csoport a fővárosból az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán halad, a járművek a belső sávban közlekedhetnek.

Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, létszámuk körülbelül 1000 fő. Köztük sok az újságíró és a civil is.

Az M1-es és az M7-es autópálya szétválásánál gyalogos tempóban halad a forgalom

MTI/Szigetváry Zsolt

Lassú haladásra kell számítaniuk az autósoknak az M1-es és az M7-as autópálya kivezető szakaszán a pályák szétválásánál, ott tart ugyanis a péntek délután a budapesti Keleti pályaudvartól elindult migránsok menetének eleje - mondta Lipták Gábor, az Útinform információs főmunkatársa az MTI-nek.

Lipták Gábor szerint az M1-M7 kivezető oldalán, a 7-14 kilométer közötti szakaszon, ahol rendőrök terelik a vonulókat, gyalogos tempóban halad a forgalom. Emiatt az 1-es főúton is lelassult a közlekedés Budaörsnél - tette hozzá.

18:50 - Ahol a bevándorlók menete halad az autópályán, nincs autóforgalom

MTI/Szigetváry Zsolt

Ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti budapesti sajtótájékoztatóján.

A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezelje a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800, együtt haladó migránssal.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hasonló esetben, ha egy magyar állampolgár kisétálna az autópályára, megbüntetnék, Balázs László azt mondta: a bevándorlókat megfelelő számú rendőr kíséri annak érdekében, hogy senkinek ne essen baja.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ehhez hozzátette: rendkívüli helyzetről van szó, amelynek kezelése rendkívüli megoldásokat igényel. A menetről azt mondta: a rendőrség folyamatosan próbálta letessékelni az autópályáról a bevándorlókat, de ezt ők folyamatosan megtagadták.

20:35 - A menet kezd szétszakadni

Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba, a menet az M1-es autópálya 22-es kilométeréhez ért péntek este - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az M1-es autópálya 22-es kilométerénél a migránsok menete körülbelül másfél kilométer hosszú. A menet rendőri felvezetéssel halad, elöl és hátul is rendőrautók biztosítják - számolt be az MTI tudósítója.

A menet kezd szétszakadni: a fiatalok lendületesen haladnak, az idősebbek a Sasfészek-tó pihenőhelynél maradtak. A pihenőhelynél a Pest megyei vöröskereszt és civilek is élelmiszert osztottak.

21:31 - Hegyeshalomhoz szállítanák őket buszokkal

A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán buszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt ülésezett a központi operatív törzs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.