Illegális bevándorlás

Gyorsulhatnak a menekültügyi eljárások, szigorúbb büntetés az embercsempészeknek

A menedékjogi törvény módosításával az eljárásokat gyorsítanák, ezért bevezetik a határon lefolytatott eljárást.

2015.09.04 11:07MTI

Az igazságügyi miniszter közlése szerint gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a menekültügyi eljárásokat, bővítik az ország határainak védelméhez szükséges intézkedések körét, valamint szigorítják az embercsempészeket sújtó büntetőjogi szabályozást a kormány által beterjesztett, a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvénymódosítások.

Trócsányi László expozéjában pénteken az Országgyűlésben elmondta, az előterjesztés tíz törvényt érint. A javaslat figyelembe veszi Magyarországnak a dublini rendszerből fakadó kötelezettségeit, illetve a schengeni elvárásokat is - tette hozzá a tárcavezető. Hangsúlyozta, a javasolt módosítás fenntartja a nemzetközi egyezményekben, illetve a közösségi jogban rögzített eljárási garanciákat és a jogállamiság és az európai normák keretei között marad.

Trócsányi László ismertette: a menedékjogi törvény módosításával az eljárásokat gyorsítanák, ezért bevezetik a határon lefolytatott eljárást. Az egészségügyi válsághelyzet mintájára felhatalmazást kap a kormány, hogy a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, átmeneti időre, az Országgyűlés rendészeti bizottságának tájékoztatása mellett, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdessen ki - közölte.

Mint mondta, ilyen válsághelyzetben kötelező kártalanítás ellenében lehetővé válna az ideiglenes igénybevétel lehetősége állami vagy önkormányzati tulajdonra, valamint a menekültek megfelelő ellátása érdekében könnyítenek egyes közigazgatási eljárásokon.

Trócsányi László reagált a válsághelyzettel kapcsolatos alkotmányossági aggályokra. Elmondta, ilyen esetekben az állami tulajdonnal kapcsolatos alkotmányossági probléma kizárt, az önkormányzati tulajdon esetében pedig alkalmazni kell a szükségesség-arányosság tesztjét.

Azt mondta, az államhatár védelméről szóló törvény módosítása bevezeti a tranzitzóna fogalmát, amelynek lényege, hasonlóan a repülőtéri tranzithoz, hogy az adott állam felségterületén van, de az országba való belépés idegenrendészeti szempontból nem valósul meg. A menedékjog iránti kérelmeket - a határátkelőhelyeken túl - a tranzitzónákban is be lehet nyújtani, elbírálásuk gyorsított és helyszíni eljárásban lesz lehetséges - részletezte.

Módosul a polgári perrendtartás is - folytatta a miniszter. Elmondta, a határon lefolytatott menekültügyi eljárások felülvizsgálata során a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességgel jár el.

Értékelése szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvény módosítása elsődlegesen az embercsempészek elleni szigorú és hatékony büntetőjogi fellépést szolgálja, ezért megemelik az embercsempészés büntetési tételeit. Három új tényállással is kiegészül a Btk., ezek: a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

A tervezett változtatások enyhébb esetekben lehetővé tennék az új szabályokat megsértők kiutasítását a szabadságvesztés büntetés felfüggesztése mellett - közölte a miniszter.

Trócsányi László új eljárási formákról is beszámolt a határzárral kapcsolatos büntetőeljárások esetén, és elmondta, hogy az eljárások lefolytatásának határideje rövidül.

Jelentős változás lesz - mondta -, hogy a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a terhelt a büntetési tételhatártól függetlenül bíróság elé lesz állítható.

Úgy értékelt: az ország déli határain, valamint egyes budapesti pályaudvarain válságos a helyzet, a háborús konfliktusok elől menekülők, illetve az illegális bevándorlók is jelentős számban érkeznek határokhoz, illetve tartózkodnak az ország területén.

Értékelése szerint Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a folyamatot az európai uniós jogi keretek között tartsa: regisztrálja a menedéket keresőket és lefolytassa az uniós szabályoknak megfelelő menekültügyi eljárásokat. Hozzátette ugyanakkor: fokozódó mértékben szembesülnek azzal, hogy az ide érkezők túlnyomó többsége illegálisan, a hatóságokat kijátszva érkezik az országba, számosan közülük együttműködni sem hajlandók a hatósági eljárások lefolytatása érdekében.

Véleménye szerint a kialakult válsághelyzetet csak a jog uralma alatt és európai szinten lehet megoldani hosszú távon. A határok védelmével kapcsolatos mostani kényszerlépések arányosak, ugyanakkor szükségesek is ahhoz, hogy a közös európai határokat és ország állampolgárait megvédjék, a jogszabályoknak érvényt szerezzenek - közölte.

A miniszter beszámolt arról is, hogy idén eddig mintegy 147 ezer menekültkérelmet adtak le Magyarországon. Ezzel Magyarország Németország után a második legtöbb kérelmet regisztrálta - jegyezte meg.

Trócsányi László szerint a mostani válság azzal a közvetlen veszéllyel is fenyeget, hogy az egész schengeni rendszer megrendül, különösen, amikor már vezető európai politikusok is Schengen válságáról beszélnek.

Hozzátette: a menekültek problémáinak kezelésére hivatott nemzetközi, európai és nemzeti szintű jogszabályok többsége évekkel, évtizedekkel korábban, eltérő helyzetben született, így egyes normák esetében korrekcióra van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.