Illegális bevándorlás

Orbán Brüsszelben: Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged

"Világossá kell tenni, hogy olyan országokból, ahol nincs háború, nem tudjuk befogadni az érkezőket."

2015.09.03 20:12MTI
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Illúziónak nevezte az illegális bevándorlók tagállamok közötti elosztására az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Közölte: azt mindenki meghívásnak venné, és azt közvetítené az Európába indulók számára, hogy be tudnak jönni a kontinensre.

A magyar kormányfő Martin Schulz európai parlamenti, majd Donald Tusk európai tanácsi elnökkel, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Joseph Daullal, az Európai Néppárt vezetőjével találkozott.

A tárgyalásokat követő nemzetközi sajtóértekezleten elmondta: azért utazott Brüsszelbe, hogy az unió vezetőit tájékoztassa a Magyarországon szeptember 15-étől létrejövő új jogi és határrendészeti rendszerről.

"Szeptember 15-étől teljes rendőri és katonai jelenlét mellett zajlik majd a határvédelem" - szögezte le a kormányfő. A szabályok elfogadása után Magyarország tájékoztató kampányt indít a tranzit- és kiinduló országokban is, hogy nem érdemes vállalni a kockázatot, embercsempészeknek fizetni, mert Magyarországon keresztül nem lehet illegálisan bejutni az Európai Unióba.

Kitért arra is, hogy Magyarországnak olyan uniós szabályokat kell betartania, amelyek azt rögzítik, hogy a tagállamoknak saját hatáskörben kell megoldaniuk a határ védelmét, a schengeni szabályok szerint az államhatárt csak a megadott helyen és időben lehet átlépni, és ezt Magyarország próbálja is betartatni, de nem mindig sikerül, menekültek ezrei tömegével lépik át illegálisan a zöldhatárt.

"Ez így nem mehet tovább, ennek véget kell vetni" - nyomatékosította a miniszterelnök, hozzátéve, hogy lehetnek kétségek, hogy az új intézkedések eredményesek lesznek-e, de cselekedni kell, és ezek szerinte esélyt teremtenek, hogy Magyarországon javuljon a helyzet.

A kormányfő beszámolt arról, hogy Martin Schulzot, Jean-Claude Junckert és Donald Tuskot is megkérdezte, hogy van-e jobb ötletük a szerb határon épített kerítésnél, és mindhárman azt mondták, hogy nincs, de nem tetszik nekik ez a megoldás.

"Mondtam, hogy mi is így vagyunk ezzel" - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta: az uniótól azt várja, hogy ne akadályozzák Magyarországot kötelezettsége teljesítése közben, ne támadják, miközben a határait védi.

A kormányfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem menekültkérdésről van szó, mert sokkal többen vannak, akik egy jobb élet reményében és nem kényszerből hagyták el hazájukat.

Orbán Viktor szerint ha az európai vezetők folytatják az eddigi politikát, akkor tízmilliók jelennek majd meg a határoknál. Magyarország ezért minden olyan intézkedést támogat, amely azt az üzenetet küldi mindazoknak, akik nem menekültek, hogy nem érdemes egy jobb élet reményében elindulni, nem fognak átmenni az ellenőrzésen, és nem lesz lehetőségük arra, hogy Európában leljenek új otthonra.

"Ez morális kérdés. Minden olyan magatartás, amely azt az illúziót kelti a jobb élet reményében ideindulásukat fontolgatók körében, hogy itt be fogják őket fogadni, felelőtlen" - közölte a kormányfő, hozzátéve: "a keresztény erkölcsi kötelesség az, hogy nem keltünk beválthatatlan illúziókat".

Leszögezte, egyetlen megoldás van, mindennek az alapja az, hogy helyre kell állítani Európa külső határainak védelmét, és nincs értelme másról beszélni, így a menekültek elosztását szolgáló kvótákról sem, amíg ezt nem sikerül megoldani.

Orbán Viktor említést tett arról, hogy számos olyan nyilatkozatot hall, amely azt az illúziót kelti, mintha Európa mindenkit hajlandó lenne befogadni.

"Olyan nincs, hogy mindenkit beengedünk. Az Európa végét jelenti" - hangsúlyozta a miniszterelnök. A politikus szerint maga a schengeni övezet forog kockán.

"Schengen maga a szabadság Közép-Európa számára" - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint tudatában kell lenni, hogy ha nem sikerül megvédeni a határokat, akkor a schengeni rendszer összeomolhat.

Orbán Viktor blöffnek nevezte azt a kiszivárgott információt, hogy Brüsszel 54 ezer menedékkérő más tagállamba telepítésére tenne javaslatot Magyarországról. Mint mondta, eddig egyelőre csak a két frontállamból, Olaszországból és Görögországból való áttelepítésekről van szó, és csak olyan javaslatot látott, amelynek értelmében Magyarországra is érkeztek volna onnan menekültek. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a kvótarendszer pártfogói is tudják, hogy ez nem megoldás.

"Tiszaföldvár szép hely, de ők Berlint akarják választani" - mondta a kormányfő, hozzátéve azt is: hogy lehet ezt kikényszeríteni, odakötözzük őket az asztal lábához?

A kormányfő szerint ráadásul azok, akik útnak indulnának, meghívásként értelmezik a kvótákat.

A Budapesten lévő menedékkérők esetében a miniszterelnök elmondta, hogy miután az a hír terjedt el, hogy Németország minden szírt befogad, a magukat szírnek vallók nem voltak hajlandóak regisztrálni, és a magyarországi táborokba menni, ahol kapnának szállást, pénzt, ételt, innivalót. Orbán szerint a probléma azokkal van, akik nem hajlandóak regisztrálni, mert nekik az állam nem, csak a civilek tudnak segíteni, akik nagy és értékes munkát végeznek, és ezért köszönet jár nekik.

Ha Németország valóban meghívja őket, adjon nekik vízumot, amellyel a magyar hatóságok kiengedhetik őket, de vízum és regisztráció nélkül ezt nem tehetik meg - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy Magyarország korábban kötelezte a menedékkérőket, hogy a kijelölt helyen tartózkodjanak, de ezt egy uniós kötelezettségszegési eljárás miatt meg kellett szüntetnie, így a hatóságok nem tudják és nem is tudhatják, hogy a menedékkérők a regisztrációt követően hol vannak.

A kormányfő szerint kommunikációs hibák és meggondolatlan nyilatkozatok tarthatatlan állapotokat okoznak más tagállamokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.