Illegális bevándorlás

ORFK: mintegy ötszáz bevándorló van a Bicskén megállított vonaton

Mintegy ötszáz bevándorló tartózkodik a Bicskén megállított vonaton, "passzív ellenállásban vannak".

2015.09.03 20:02MTI
MTI/Balogh Zoltán

Balázs László rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője hangsúlyozta: a szerelvényen ülők nem vonhatják ki magukat az igazoltatás alól, ugyanakkor, ha leszállnak a vonatról és együttműködők, akkor az igazoltatást követően átadják őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársainak, és a bicskei nyitott befogadó állomásra kerülnek.

Balázs László hangsúlyozta: a magyar rendőrség felelős a schengeni kötelezettségek betartásáért, és mindent megtesz ennek érdekében, valamint a biztonsági kockázatok csökkentéséért. Kitért arra, hogy a bevándorlók zömében ismeretlen személyazonosságúak, nem rendelkeznek sem érvényes úti okmányokkal, sem vízummal.

A bevándorlók száma meghaladta a 160 ezret csütörtökön, a schengeni külső határszakaszon 19 óráig mintegy kétezer embert regisztráltak. Ők tiltott határátlépést követtek el, ezért előállítják őket. A biztonsági kockázat csökkentése érdekében felveszik személyes adataikat, lefotózzák őket és leveszik ujjnyomatukat, majd az adatbázisokban ellenőrzik őket. Amennyiben menedékkérelmet terjesztenek elő, átadják őket a bevándorlási hivatalnak.

Tekintettel arra, hogy érvényes úti okmány nélkül érkeznek, annak hiányában akarnak továbbutazni, ezt meg kell akadályoznunk - mondta az ezredes, hozzátéve, hogy a rendőrség a pályaudvarokon szavatolja a közrendet, közbiztonságot.

Kiemelte: csütörtöktől a vasúttársaság felfüggesztette a Nyugat-Európába továbbinduló vonatok közlekedését, ezért a rendőrség a Keleti pályaudvaron csökkentette erőit, és lehetővé vált a migránsok számára, hogy jegyet véve feljussanak a belföldi vonatokra, gyakorlatilag elfoglalják azokat. A rendőrség ezt követően intézkedett, hogy lehetőleg csökkentse a nyugati országrészbe jutó migránsok számát, ezért kísérőket adtak a vonatokhoz.

A Bicskén veszteglő vonattal összefüggésben azt mondta: mintegy ötszáz bevándorló szállt fel a vonatra, az igazoltatás érdekében ezért megállították a szerelvényt, de más, nyugatra tartó szerelvényt is ellenőrzés alá vontak. Hozzátette: békés eszközökkel próbálják rávenni a migránsokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek. Jogi helyzetükről és kötelezettségeikről folyamatosan tájékoztatják őket.

Kiss Attila, a BÁH főigazgató-helyettese azt mondta: amennyiben nem kívánják alávetni magukat az eljárásnak, úgy tekintik, hogy hallgatólagosan kivonták magukat a menedékkérelem alól, és ügyüket idegenrendészeti eljárásban bírálják el. Utóbbi akár kitoloncolással is járhat - közölte az MTI kérdésére.

Beszámolt arról is, hogy csütörtökig a BÁH 148 643 menedékkérő kérelmét regisztrálta, csak csütörtökön több mint 1500 kérelmet, de a regisztráció a késő esti órákban is folyamatos. A kérelmezőket a menekültügyi hatóság a nyitott intézményekben helyezi el, ahol biztosítják számukra a szállást, étkezést, egészségügyi ellátást, tisztálkodási lehetőségeket.

Hozzátette: úgy tűnik, hogy akik Bicskén várakoznak, nem kívánják igénybe venni a hivatal befogadó intézményeit, sem Magyarország védelmét, de ha eleget tesznek a rendőrség kérésének, a BÁH biztosítani tudja számukra, hogy a bicskei állomásra kerüljenek, ezt követően pedig esetükben menedékjogi eljárás indulhasson, amelynek során akár nemzetközi védelmük is felmerülhet.

Újságírói kérdésre, miszerint az elmúlt napokban a rendőrség ellentmondóan reagált, hol felengedte a bevándorlókat a vonatra, hol nem, Balázs László elmondta: változás volt a migránsok magatartásában, és változtak a körülmények is. Utóbbival kapcsolatban a MÁV csütörtöki bejelentését említette a nyugatra tartó külföldi járatok leállításáról.

Az MTI kérdésére megerősítette, hogy a vonaton tartózkodók közül nem fogadták el a rendőrség által számukra felajánlott vizet és szendvicseket, ugyanakkor hozzátette: ez nem volt általános.

Arra a kérdésére, miszerint osztrák civil szervezetek arra készülnek, hogy segítsenek a bevándorlók nyugatra jutásában, azt mondta: a rendőrség nemcsak a schengeni külső határszakaszon végez ellenőrzéseket, és amennyiben olyan cselekményt észlel, amely büntetőjogi kategóriába tartozik, megteszi a szükséges lépéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.