Illegális bevándorlás

Die Welt: Magyarországról 54 ezer menekültet telepítene át az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba - jelentette a Die Welt című német napilap uniós forrásokra hivatkozva.

2015.09.03 19:00MTI
MTI/Molnár Edvárd

Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva blöffnek nevezte a Die Welt információját. A kormányfő közölte, hogy brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el.

Az újság beszámolója szerint az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye a Görögországba érkezett menekültek közül 50 400-at, míg az Olaszországba érkezettek közül 15 600-at tervez szétosztani a többi tagállam között.

Egy európai forrás csütörtökön azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy az EU-bizottság a hónapokkal korábban javasolt 40 ezer migráns átvételén túl sürgősen további 120 ezer menekült befogadására kéri az EU-tagállamokat a felgyorsult migrációs válságra tekintettel. A tájékoztatós szerint azért van erre szükség, mert az Olaszországban, Magyarországon és Görögországban kialakult helyzet nagyon nyugtalanító.

A Die Welt által említett számok valószínűleg e 120 ezer menekült szétosztására vonatkoznak. A német lap szerint a bizottság - ahogy azt már korábban is javasolta, de tervét a tagállamok júniusban elutasították, így végül önkéntes alapon vállalták az előirányzott 40 ezer helyett 32 256 menekült befogadását -, most is egy kötelező kvótarendszer alapján helyezné el a migránsokat az egyes tagállamokban.

A menekültek szétosztásakor 40 százalékos súllyal a tagállam népességszáma, ugyancsak 40 százalékban a gazdasági ereje, 10 százalékban a munkanélküliség mértéke, továbbá az ország menekültek befogadása terén eddig nyújtott teljesítménye játszana szerepet. Ennek értelmében Németországra például 26 ezer új menekült befogadása vár. A Die Welt szerint azoknak az országoknak, amelyek nem állnak készen a "rájuk eső" menekültek befogadására, a menekültpolitika finanszírozását célzó új uniós alapba kellene bizonyos összeget befizetniük.

Az Európai Bizottság csütörtökön nem volt hajlandó megerősíteni a Die Welt jelentését, emlékeztetve arra, hogy Jean-Claude Juncker, az intézmény elnöke jövő szerdán Strasbourgban, az Európai Parlamentben mondja el álláspontját a migránsválságról. A bizottság korábban megígérte, hogy a szeptember 14-ei uniós belügyminiszteri találkozóig új javaslatokat terjeszt elő a menekültpolitika terén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.