Illegális bevándorlás

Borzalmak Bicskénél: rosszullét, ájulás, szomjazás a 60 fokos veszteglő vonaton

Bár a rendőrök vittek ásványvizet a vonaton ülő migránsoknak, azt tőlük nem, csak önkéntesektől fogadták el.

2015.09.03 15:16MTI

Valami készül?

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határozottan és kategorikusan cáfolja, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány. Az ORFK ezt csütörtök délután közölte a honlapján.

Előzőleg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy erre hivatkozva küldték el a munkájukat végző újságírókat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök a bicskei vasútállomás 3-as peronjáról, ahol jelenleg is vesztegel a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba indult, ám Bicskén megállított szerelvény, amelyen migránsok nagyobb csoportja tartózkodik.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint bár a rendőrök vittek ásványvizet a vonaton ülő migránsoknak, azt tőlük nem, csak önkéntesektől fogadták el. A helyszínen mentők is vannak, miután a vonaton többen rosszul lettek. Ezzel egy időben sok rendőr érkezett Bicskére.

No camp!

A budapesti Keleti pályaudvarról csütörtök reggel indult el egy szerelvény nyugati irányba, a vonat azonban Bicskén megállt. A rendőrök tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket. A migránsokat megpróbálták buszokhoz terelni, azonban ez nem járt sikerrel, mert a síneket a pályaudvar előtti parkolóval összekötő aluljáróból nem mentek fel és azt skandálták, hogy "No camp!" vagyis azt, hogy nem akarnak a táborba menni.
   
Csütörtökön, dél után egy újabb a vonat indult el a Keletiből, amelyet nem sokkal azelőtt toltak be a pályaudvarra. A peronokon tartózkodó migránsok először pillanatok alatt ellepték a vonatot, annak ellenére, hogy a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja őket: minden Nyugat-Európába tartó vonatot töröltek. Később többen leszálltak, de a vonat indulásakor is sokan voltak a szerelvényen.

Visszaszálltak a 60-70 fokos vagonokba

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A rendőrség sorfala között a bevándorlók sorra visszaszálltak a Bicskén veszteglő vonatra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói csütörtök kora délután.

A bicskei pályaudvar fogad vonatokat, Győr felől már több szerelvény is áthaladt, illetve megállt az állomáson.

Ájulás határán

Megfeszítve dolgoznak a mentősök a bicskei "menekültvonaton", sorra szállnak ki többen is a vagonokból, rosszullétre panaszkodva. Közben azt kiabálják: "Let's go Germany!" és "Germany, please help us!", illetve "Human rights!".

MÁV: a biztonságos utazás érdekében szigorítottak az utazási feltételeken

A vasúti közlekedés, az utasok és a személyzet biztonsága érdekében döntött a MÁV Zrt. a Budapestről induló közvetlen nyugat-európai járatok felfüggesztése mellett, a szolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértésével, mondta Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Keleti pályaudvaron, a nemzetközi pénztárakhoz közel tartott eseményen Dávid Ilona a közlekedésbiztonságot veszélyeztető körülmények közé sorolta a vonatok túlterheltségét és "a jegyekkel kapcsolatos visszaéléseket" is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jegyvisszaváltás feltételei 40 euró értékhatár fölött az eddig is érvényben lévő nemzetközi szabályozás szerintiek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.