Migránsok halála

Csak az látszik biztosnak, hogy nem afrikaiak voltak a hűtőkocsiban megfulladt menekültek

További utazási dokumentumokat találtak a tragédia áldozatainál, de kétes az iratok megbízhatósága.

2015.09.01 11:58MTI

További utazási okmányokat és igazolványokat találtak az ausztriai A4-es autópályán 71 migráns halálát okozó múlt heti tragédia áldozatainál, a hatóság azonban még nincs meggyőződve az iratok valódiságáról - közölte kedden az osztrák rendőrség.

"Több utazási okmányt és igazolványt találtunk az embereknél. Ezek alapján azonban még messze nem lehet megállapítani a személyazonosságot, mert nem lehet abból kiindulni, hogy ezek a valódi irataik" - monta Gerald Gangl rendőrségi szóvivő.

Az áldozatok boncolása már napok óta zajlik és várhatóan szerdáig tart. A következő sajtótájékoztatót péntekre ígérte az osztrák rendőrség.

Korábban a raktérben egy szíriai úti okmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil akkor azt mondta: nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják.

A rendőrség bejelentése szerint pénteken forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozói számára. Pénteken már harminc-negyven telefonhívás érkezett, többen hozzátartozóikat keresték. Amennyiben az áldozatok rokonai is jelentkeznek, megkönnyítik a DNS-mintákkal végzett személyazonosítás menetét. A hétvége óta már nem csak angol nyelven érhető el a telefonos vonal, hanem arabul is.

Az osztrák közéletben nagy felzúdulást keltett, hogy a Kronen Zeitung című osztrák bulvárlap pénteki, szombati és vasárnapi számában egyaránt megjelent az a fotó, amelyen a furgonban megtalált holttestek láthatók. A képet a Bild című német lap is átvette. A képpel kapcsolatban rekord számú panasz érkezett az Osztrák Sajtótanácshoz (Presserat). Az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult, mert feltehetően a nyomozás köreiből szivárogtatta ki valaki a fényképet a lapnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.