Készítse a nyelvét!

Itt az igazi nyelvtörő - kevésbé olvadó fagylaltot alkottak

Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti fagylalt összetevőit és megakadályozza a fagyos édesség gyors olvadását.

2015.08.31 19:07MTI
freedigitalphotos.com/artur84

A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt.

A kevésbé olvadó fagylalt alapja egy természetes fehérje, amely jelen van egyes élelmiszerekben és amely a fagylaltban összeköti a benne lévő levegőt, zsírt és vizet, hogy ellenállóbbá tegye az olvadással szemben.

A Dundeei és az Edinburghi Egyetem tudósai szerint a fehérje megakadályozza daraszerű jégkristályok kialakulását, és a prémiumfagylaltokhoz hasonlóan finom, selymes szerkezetű édességet biztosít. A fehérje hozzáadása lehetővé teszi azt is, hogy a fagylaltokban kevesebb telített zsírt használjanak fel és kevesebb legyen a kalóriatartalmuk.

A kutatók kifejlesztettek egy módszert az új fehérje előállításához egy kedvező baktériumban, és ily módon tapasztják hozzá a fehérjét a zsírcseppekhez és a légbuborékokhoz, sokkal szilárdabbá téve azokat a keverékben. A fehérjét fenntartható nyersalapanyagokból lehet előállítani.

Az eljárás további előnye, hogy a gyártóknak kevésbé kell mélyhűteni terméküket, mivel az új összetevő által hosszabb ideig marad fagyos állapotban a fagylalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.