Új budapesti központi kórház

Több mint 11 ezren a János kórház fejlesztése mellett

Több mint 11 ezren írták alá azt a kezdeményezést, amely a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében valósítaná meg az új budapesti központi kórházat.

2015.08.24 12:40MTI

Szilágyi Zsolt, az aláírásgyűjtés kezdeményezője hétfőn adta át a 11 ezer 177 támogató aláírást tartalmazó íveket az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárának. Azt mondta: a polgári kezdeményezést személyes tapasztalatai miatt indította, s arra jutott, hogy az intézmény nem felel meg a minimumkövetelményeknek. Emellett - a lakosságszámot is figyelembe véve - jelentős súlyponteltolódást tapasztalt a pesti kórházak, sürgősségi központok javára.

Beszámolt arról is, hogy az ívet aláírta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca államtitkára is.

Az aláírásokat átvevő Beneda Attila hiányosságként értékelte, hogy az egészségügyi fejlesztésekre fordított 500 milliárd forintos forrásokból kimaradtak a legrosszabb állapotú közép-magyarországi intézmények. A helyettes államtitkár szerint a János kórházat mindenképpen fel kell újítani. Ezt azzal indokolta, hogy az intézményben a 21. századi tudás mellett 19. századi infrastruktúra van. Az új kórház helyszínére vonatkozóan a kormány minden lehetőséget megfontol - tette hozzá.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere kiállt a civil kezdeményezés mellett és komoly fejlesztéseket tart szükségesnek a hatszázezer-egymillió beteget ellátó kórházban. Az aláírásgyűjtést nem egyfajta követelésként jellemezte, hanem azt mondta: a lokálpatrióta civilek és a helyi politikai élet szeretne egyfajta figyelemfelhívást tenni annak érdekében, hogy Közép-Buda egészségügyi ellátása javuljon. A kerület vezetője arról is beszámolt, hogy piacokon, rendelőkben, agglomerációs településeket - köztük Nagykovácsiban és Pilisszentkereszten - gyűjtötték az aláírásokat.

Váczi János (Fidesz-KDNP), a kezdeményezést ugyancsak támogató XII. kerület alpolgármestere pedig újságíróknak úgy értékelte: az aláírásgyűjtés megmutatja, hogy az emberek komoly problémának tartják a János kórház állapotát. Mint mondta, az önkormányzat minimális összegekkel tud hozzájárulni a fejlesztésekhez, azonban mára olyan nagyságrendekre van szükség, amit egy kerület nem tud biztosítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.