Mezőgazdaság

FM: az ősszel rendeletet alkothatnak a GMO-mentes termék megjelöléséről

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az ősszel meghozhatják azokat a jogszabályokat, amelyek lehetőséget adnak a génmódosításmentes (GMO-mentes) termékek megjelölésére.

2015.08.22 09:38MTI

Nagy István az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában szombaton azt mondta, később ezt a fajta termékmegjelölést európai szinten is össze kell hangolni, de ha Magyarország "zászlóvivőként" ezt meg tudja lépni, akkor új piaci szegmenst tudnak elhódítani, amellyel piaci előnyre tudnak szert tenni, és a gazdák versenyképességét ezzel is növelni tudják.

Az államtitkár kitért arra, hogy az országok egyetértenek abban, hogy jelölni kell a GMO-mentes termékeket, ezt egy konferencián is megerősítették.

Nagy István elmondása szerint a szakemberek dolgoznak azon, hogy a szóját egy alternatív fehérjével váltsák ki, de a gyakorlati megvalósítás sok kérdést vet fel. Jelezte, hogy csak Magyarországon 750 ezer tonna szóját használnak fel, így a megoldást "nem lehet megúszni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.