Felsőoktatás

A Diákhitel2-t a jogosultak 20-25, a Diákhitel1-et 10-12 százaléka kéri

Már igényelhető mindkét típusú diákhitel, a kérelmeket a felsőoktatási intézmények belső tanulmányi rendszerein keresztül vagy személyesen lehet benyújtani.

2015.08.19 07:56MTI

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában szerda reggel elmondta: a szabadfelhasználású diákhitelt 2001 óta azok vehetik fel, akiket - képzési formától függetlenül - felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe. A hitel célját az ügyfél határozza meg, a felvehető összeg havi 15-50 ezer forint között határozható meg, az egy összegben kérhető hitel szemeszterenként 250 ezer forint.

A kötött felhasználású Diákhitel2-t csak azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel. Az igényelt hitel összegének "nincs plafonja", vagyis annyi hitelt vehet fel a hallgató, amennyibe a képzése kerül. A hitel azonban csak a képzési költségre fordítható, az így igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják.

Imre Zita elmondta: a diákhitel a diplomás pályakezdőkhöz igazított kölcsön, azt az egyetemi évek alatt nem kell törleszteni. Hozzátette: miután megszűnt a hallgatói jogviszony, automatikusan a negyedik hónapban kell elkezdeni a hitel törlesztését. Az első két évben a minimálbérhez igazított összeget kell törleszteni, ami egy pályakezdőnek is kifizethető, ugyanis a szabad felhasználású hitel esetében a minimálbér 6 százalékát - közel 6 ezer forintot - kell havonta törleszteni, a Diákhitel2-nél pedig a felvett összegtől függően a minimálbér 4-11 százalékát. A harmadik évtől jövedelemarányos törlesztés kezdődik, vagyis a hitelt felvevő jövedelmének 6 illetve 4-11 százalékát kell törlesztésre fizetni.

Mint mondta, a futamidő tehát az ügyfél fizetőképességén múlik, akinek magasabb a fizetése, az rövidebb idő alatt tudja törleszteni a diákhitelét.

Imre Zita elmondta: a tapasztalatok szerint a Diákhitel2-t a jogosultak 20-25 százaléka, a Diákhitel1-et a jogosultak 10-12 százaléka kéri.

Hozzátette: a hiteligényeket a Diákhitel Direkt online felület mellett már a felsőoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületeiről is el lehet indítani, de azokat személyesen is be lehet nyújtani az ügyfélszolgálatokon.

A Diákhitel Központ kedden közölte: akik szeptember 15-éig leadják hitelkérelmüket, október 15-én már hozzájuthatnak az igényelt összeghez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.