Gyász

Elhunyt Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke

Vass Tibort, akit méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után ért a halál, 2015. augusztus 19-én, 13 órakor helyezik örök nyugalomra szülőfalujában, Feketepatakon.

2015.08.18 04:30MTI

Életének 61. évében hétfőn elhunyt Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének (MKE) elnöke, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke - tájékoztatta Zubánics László, az UMDSZ elnöke az MTI-t.

Vass Tibor 1954. szeptember 13-án született a Nagyszőlőshöz közeli Feketepatakon. A nagyszőlősi középiskolában érettségizett 1971-ben. Ugyanebben az évben felvették a Kijevi Építészmérnöki Egyetem városépítészeti szakára. A diploma megszerzése után egy évig Ungváron dolgozott. De mivel családja Kijevhez kötötte, visszatért az ukrán fővárosba, ahol az UNESCO-világörökség listáján szereplő Lavra Barlangkolostor restaurációs műhelyében kapott állást. A ranglétrát végigjárva 1989-től múlt évi nyugdíjazásáig a Lavra főigazgató-helyettesi posztját töltötte be.

A rendszerváltást követően Vass Tibor bekapcsolódott az ukrajnai magyarság önszervező mozgalmába, részt vett több magyar szervezet alapításában. Kezdettől alelnöke, majd elnöke az MKE-nek, és ugyancsak tevékeny szerepet vállalt az országosan bejegyzett UMDSZ-ben, amelynek haláláig alelnöke maradt. Tevékenységének köszönhetően vált széles körben ismertté az ukrán főváros közel 200 fős magyar közössége. Nevéhez fűződik a honfoglalási emlékjel, a Liszt Ferenc-emléktábla, a Petőfi szobor felállítása az ukrán fővárosban, a kijevi református gyülekezet és a vasárnapi magyar iskola létrehozása és működtetése, a Kijevi Lingvisztikai Egyetem magyar csoportjának megalakítása.

Kárpátaljával és a kárpátaljai magyarsággal soha nem szakadt meg a kapcsolata. Az ungvári Kárpáti Igaz Szó hasábjain közölt publicisztikai írásaiban rendszerint a kárpátaljai magyarság sorskérdéseit boncolgatta. Vegyes házasságban született gyermekei beszélnek magyarul és érzelmileg is kötődnek a magyarsághoz.

Vass Tibort, akit méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után ért a halál, 2015. augusztus 19-én, 13 órakor helyezik örök nyugalomra szülőfalujában, Feketepatakon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.