Migráció

Határzár: rendkívüli ülést tartott a Csongrád megyei védelmi bizottság

Rendkívüli ülést tartott a Csongrád megyei védelmi bizottság, a testület tagjai az ideiglenes biztonsági határzár építéséről és az ezzel kapcsolatos hatósági feladatokról kaptak tájékoztatást.

2015.08.06 13:43MTI

A Csongrád megyei kormánymegbízott, Juhász Tünde az ülés után elmondta, az idén eddig 107 ezer illegális migránst fogtak el, közülük több mint 86 ezret Csongrád megyében vettek nyilvántartásba. A kormány becslései szerint ez a szám 300 ezerre is nőhet az év végére.

A kormánydöntés alapján a magyar-szerb határ 175 kilométeres szakaszát ideiglenes építménnyel zárják le az illegális bevándorlók elől. A határzár kivitelezését a Belügyminisztérium (BM) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) koordinálja, de a megyei kormányhivatalra is hárulnak hatósági feladatok - tudatta a kormánymegbízott.

A jogszabályok alapján a földterületek tulajdonosai kötelesek tűrni a beruházást, és őket ezért kártalanítás illeti meg. A közérdekű használati jog bejegyzéséről a kormányhivatal 269 földtulajdonos ügyében 344 határozatot hozott. Az egyszeri kártalanítás összege a Csongrád megyében érintett 146 443 négyzetméteres területre 25,3 millió forint - közölte Juhász Tünde.

A kártalanítási összeg bírói letétbe kerül. Ezt az érintettek a Szegedi Törvényszék gazdasági hivatalában 50 ezer forint alatt készpénzben, e fölött átutalással vagy postai úton kapja majd meg várhatóan jövő augusztus 10-től - mondta a kormánymegbízott.

A határzár építésére 256 millió forint költségvetésű közfoglalkoztatási mintaprogram indult, melyben a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. alkalmazásában az országban 318 ember vesz majd részt. Mórahalmon és Szegeden már tartottak toborzást, szerdán Csongrád megyében 112 közfoglalkoztatott dolgozott a beruházáson, elsősorban a földmunkákban és a terület megtisztításában segítettek - tudatta Juhász Tünde.

A kormányhivatal megelőző közegészségügyi intézkedéseket tett: felhívták a lakosság figyelmét, hogy ne nyúljanak a migránsok által hátrahagyott szeméthez, és közegészségügyi szemlét tartott a szegedi nagyállomáson. Az itt vett minták mindegyike negatív lett, semmilyen kórokozót nem találtak - közölte.

A kormánymegbízott elmondta, az illegális bevándorlók ellátása elsősorban nem a civil, hanem a rendőrség és a bevándorlási hivatal által működtetett egészségügyi ellátórendszer feladata. Eddig a lakosság körében nem észleltek a migránsokkal kapcsolatos megbetegedést.

Juhász Tünde hangsúlyozta, a településvezetők visszajelzései alapján az érintett önkormányzatok üdvözlik az ideiglenes biztonsági határzár kialakítását, és segítséget szeretnének nyújtani az építkezésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.