Szabálytalanságok

Az MNB 84 millió forintra bírságolta és feljelentette a Hun Miningot

Tájékoztatási kötelezettségeinek megsértéséért, felügyeleti határozatok végrehajtásának elmulasztásáért, illetve a piacbefolyásolást tiltó rendelkezések megsértése, egyben bűncselekmények gyanúja miatt.

2015.08.05 11:16MTI

A Magyar Nemzeti Bank 84 millió forint bírsággal sújtotta az idén február 20-án felszámolás alá került Hun Mining Érc- és Ásványfeldolgozó Befektetési Nyrt.-t tájékoztatási kötelezettségeinek megsértéséért, felügyeleti határozatok végrehajtásának elmulasztásáért, illetve a piacbefolyásolást tiltó rendelkezések megsértése miatt, egyben bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál - közölte a jegybank szerdán.

A közlemény szerint a jegybank célvizsgálat keretében tekintette át a cég 2012. március 1. és 2015. március 27. között közzétett szabályozott információkat. A célvizsgálat keretében beszerzett bizonyítékok alapján a Hun Mining vizsgált időszakbeli működésével összefüggésben több bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, így az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál - áll a közleményben.

Az MNB egyenként több millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki különböző jelentések közzétételének elmulasztásáért, illetve azért, mert a cég rendszeres tájékoztatási kötelezettségét utólag, a hatóság erre kötelező határozatai ellenére sem teljesítette. Külön felügyeleti bírságot szabott ki az MNB az auditbizottság létesítésére és működtetésére, illetve a bennfentes információkhoz hozzáférő személyekről vezetett nyilvántartással kapcsolatos szabályzatra vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó törvényi passzusok megsértése miatt egyenként 11-13 millió forint közötti piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jegybank a kibocsátó által közzétett megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk miatt. Ezek közé tartoztak egy dán cégcsoportnak a Hun Miningban történő befektetési szándékára; ritkaföldfémek rudabányai meddőhányókból történő kinyerésére és feldolgozására irányuló projekt befektetői és banki finanszírozására; illetve mintegy 3 millió tonna Baritmix-I alapanyag és egy bányatársaság 50 százalékos üzletrészének értékesítésére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis közzétételek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.