Biztonságérzet

Egyre több fegyvert vásárolnak Szegeden a migránsok miatt

A migráció által legjobban sújtott déli határ mentén romlik az emberek szubjektív biztonságérzete, egyre többen vesznek gázpisztolyt. Eközben önjelölt határvadászok szervezkednek, de törvénytelen akcióiknak eddig elejét vette a rendőrség.

2015.08.05 11:09ma.hu

Megnőtt az önvédelmi gáz- és riasztófegyverek forgalma – mondta el a Napi Gazdaságnak az egyik szegedi vadászbolt vezetője. Hozzátette: a fegyvervásárlás felfutása korábban is megfigyelhető volt, hogy ha olyan, az emberek szubjektív biztonságérzetét érintő esemény történt, mint például a sorozatgyilkos garázdálkodása a tanyavilágban, vagy a veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma meggyilkolása.

A kereskedő beszámolója szerint elsősorban a 20-25 ezer forintos gáz-riasztó pisztolyokat keresik a vevők, ezeket bejelentés után, külön vizsga nélkül közterületen, rejtve maguknál hordhatják. A kifejezetten otthonvédelmi, csak a saját ingatlan területén tartható és használható gumilövedékes, nagyobb tűzerejű fegyverek kevésbé fogynak, de ennek az is oka lehet, hogy ezek ára 50 és 100 ezer forint között mozog.

A fegyverkezési hullámnak külön aktualitást ad, hogy Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere Facebook-oldalán egy magyar cég termékbemutató videóját osztotta meg ezzel a szöveggel: „… íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót”.

Otthonvédő
A Home Defender – Otthonvédő nevű fegyver Óbudán készül. A fegyvergyár kereskedelmi munkatársa a sajtó kérdésére elmondta, hogy a kéretlen reklám hatására csak az elmúlt néhány napban 10 százalékkal nőttek meg az eladásaik. A Toroczkai által népszerűsített dobtáras, gumilövedéket célba juttató puska bruttó 85 ezer forintba kerül.

Önkéntes határvadászok
A menekültválsággal kapcsolatban a Facebookon nem csak alkalmi fegyverreklámmal találkozhatunk. Közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésének gyanúja miatt a szegedi rendőrkapitányság eljárást indított a Face­bookon szerveződő Önkéntes Határvadász Egység megmozdulása ügyében. A hatályos törvény szerint senki nem folytathat és nem is szervezhet bűnüldözési-bűnmegelőzési tevékenységet az állami hatóságokon kívül, csak a települési önkormányzatok e célra létrehozott szervezetei, valamint a polgárőrség.

A Vajdasággal határos területen lakók biztonságérzetét tovább rontja, hogy a határ túloldaláról egyre riasztóbb hírek érkeznek. A menekültek házakhoz mennek be, a határ közelében egy asszonyra rátámadtak, beköltöztek tanyákra, ahonnan csak rendőri erővel lehetett kitessékelni őket, illetve feltörték a szerbiai Királyhalma temetőjének halottasházát. A szerbiai magyar nyelvű sajtóban megjelent hírek szerint a magyar oldalhoz hasonlóan a vajdasági gazdák is fegyverkeznek, féltik családjukat, javaikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.