Alapellátás

Marad a szabad orvosválasztás, de csak egyszer

Megmarad a szabad orvosválasztás az alapellátásban, de a betegek a jövőben évente csak egyszer válthatnak háziorvost, de mindenkinek le kell adnia a TB-kártyát.

2015.08.04 08:55ma.hu

Bár szombaton életbe lépett az új alapellátási törvény, a legizgalmasabb részleteket (az orvosválasztást, a beutalási szabályok módosítását) a még csak ezután elkészülő miniszteri rendeletek szabályozzák majd – derült ki a Nol.hu-nak nyilatkozó Beneda Attila helyettes-államtitkár szavaiból.

Az egészségügyi alapellátás továbbra is a helyi önkormányzatok feladata marad, de a háziorvosok és a praxisok nagyobb védelme érdekében az önkormányzatok esetleges túlkapásai ellen védelmet építettek a jogszabályba. A kormány az elmúlt években mintegy 40 százalékkal növelte az alapellátásra költhető összeget. Igaz, az államtitkár is úgy látja: még ezzel sem kapják meg a háziorvosok azt, amit megérdemelnének. A finanszírozás növelése a jövőben is folytatódik, de e befektetés mérhető hozadékára is kíváncsi a kormányzat – jelzi a politikus.

Ránéznek a praxisokra

Ma még senki sem tudja megmondani, milyen minőségű, mennyire hatékony és biztonságos a gyógyítás a háziorvosi praxisokban. Nincs olyan szakmai fórum sem, ami biztosítaná az egységes színvonalú ellátást. Ezért a törvény előírja a korábban már működött, úgynevezett „kollegiális szakmai vezető háziorvos" intézményének (az egykori szakfelügyelőnek) újbóli bevezetését. A tervek szerint a kistérségekben a háziorvosok maguk választhatják meg a vezetőt, aki „rálátna" a praxisokban zajló gyógyításra, adatokat gyűjtene, elemezne, a jó gyakorlatokat közkinccsé tenné. A választott orvos segíthet megkeresni a megoldást a problémásabb esetekre is.

Beneda Attila szerint, ha sikerülne elérni, hogy az egy-egy területi kórházba beteget küldő háziorvosok közel azonos és közösen kialakított terápiás eljárásrendet kövessenek, az jelentősen erősíthetné a biztonságos ellátást. A szakmai vezető a kórházakban megismerhető újdonságokat is elviheti a körzetekbe, szükség szerint szervezhet olyan továbbképzést, ami az adott területen lévő praxisoknak fontos. Példaként említette a helyettes államtitkár a selypi azbesztszennyezést, ahol szerinte nagyon jól vizsgáztak a háziorvosok, mert először ők jelezték a hatóságoknak, hogy baj van, megugrott a mellhártya-daganatos tünetekkel jelentkezők száma. A betegek gondozásában most is közreműködnek, valószínűleg szakmai közösséget is létre kellett hozniuk, hiszen az ott élők kezeléséhez nem lehet elég a szokványos háziorvosi rutin. Egy ilyen probléma menedzselésében nagyon jó szolgálatot tehet a szakmai vezető, mert pontosabbá, gyorsabbá és még szervezettebbé teheti az ilyen krízishelyzetekben a munkát.

Saját felelősség

A politikus elmondta: az új törvény deklarált célja, hogy a megelőzés minél nagyobb szerepet kapjon az alapellátás valamennyi területén. Ezért olyan ösztönzőket alkalmaznának, amelyek az emberek önmaguk egészségéért viselt felelősségét erősítenék. A háziorvosoknak például el kell érniük, hogy betegeik részt vegyenek a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzését segítő szűréseken - a veszélyeztettek évente egyszer menjenek el vércukor-, koleszterin-, testzsírszázalék-mérésre. És ha az értékek megkívánják, akkor dokumentálható módon önmaguk is tegyenek meg mindent állapotuk javításáért. Tehát, ha kell, diétázzanak, mozogjanak, vagy ha már akkora a baj, szedjék a gyógyszereiket, működjenek együtt a háziorvosukkal. Cserébe bizonyos típusú ellátásoknál ez a magatartás díjazható lenne. Az viszont félreértés, hogy a szűrésekkel meg lehet kerülni a várólistákat. Az alapellátási törvény egyelőre annyit mond, hogy az államilag szervezett, nem kötelező szűrővizsgálatok eredményeiből következő ellátásoknál el lehet térni a várólistától. De ennek mértékét és módját még egy miniszteri rendeletnek kell szabályoznia.

Le kell adni a TB-kártyát

A politikus megerősítette, hogy megmarad a szabad orvosválasztás az alapellátásban, de a betegek a jövőben évente csak egyszer válthatnak háziorvost. Beneda Attila elmondta, hogy például az egyetemistáknak nem kell azért orvost váltaniuk, mert kollégiumban laknak. Az eseti problémákkal a taj számuk alapján ellátják őket ott, ahol életvitelszerűen tartózkodnak akkor is, ha kártyájukat ott hagyják az állandó lakhelyükön lévő gyógyítónál. Valahol mindenképpen hagyniuk kell, mert mint a helyettes-államtitkár fogalmazott, "elvárható lesz a betegtől, hogy mindenki adja le a kártyáját."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.