Közoktatás

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba

Az országban az első szállítmány Székesfehérvárra, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába érkezett meg.

2015.08.03 12:10MTI

Az előre meghatározott ütemterv szerint, hétfőn rendben megkezdődött az iskolákba a tankönyvek kiszállítása; az országban az első szállítmány Székesfehérvárra, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába érkezett meg.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az első tankönyvcsomag megérkezését követő sajtótájékoztatón elmondta: augusztus 3. és 25. között eljutnak az iskolákba a megrendelt tankönyvcsomagok, így szeptember elsején minden diák átveheti tankönyveit.

Hangsúlyozta, hogy a tankönyvek megfelelő minőségben készültek el, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) jóvoltából több modern könyvvel egészültek ki, továbbá idén négy térkép ingyen érkezik a gyerekekhez.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az OFI a tankönyvekhez kapcsolódó jelentős digitális fejlesztésen van túl: egy az ősszel induló köznevelési portálon elérhető tartalmak nemcsak pedagógusoknak, hanem szülőknek, diákoknak is segítenek majd.

Czunyiné Bertalan Judit fontosnak nevezte, hogy a kiszállított tankönyvekért nem augusztus 15-ig, hanem az átvételt követően, szeptember 15-ig kell fizetni. Megemlítette, hogy a 2015/2016-os tanévben már az általános iskolák három teljes évfolyama (1-3. osztályok) ingyenesen kap tankönyveket, de ezen túlmenően is az alap- és a középfokú oktatásban részt vevő tanulók 63 százaléka jut térítésmentesen vagy támogatott formában tankönyvekhez.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója közölte: idén 12 millió 200 ezer tankönyvet rendeltek meg az iskolák 11,85 milliárd forint értékben, ezek mintegy 12 500 raklapon férnek majd el.

Megjegyezte, hogy naponta 300 iskola kapja meg tankönyvcsomagját országszerte a Magyar Posta jóvoltából. Pótrendelésre augusztus 21-től van lehetőségük az intézményeknek, akkortól küldhetnek visszárut is a könyvtárellátónak, a pótrendeléseket szeptember végéig leszállítják – mondta.

Vargha Tamás (Fidesz), Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára örömének adott hangot, mert szerinte régebben nem volt ritka, hogy az iskolakezdést követő napokban vehették csak kézbe a gyerekek az új tankönyveket, most pedig egy hónappal a becsengetés előtt már megkezdődött azok kiszállítása.

Brájer Éva (Fidesz), Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy szeptemberben 15 ezer diák kezdi meg a tanévet alap- és középfokon Székesfehérváron. Az önkormányzat az oktatási intézmények fejlesztésére az idén csaknem 700 millió forintot fordít - tette hozzá.

Közölte, a gyerekek 82 százaléka étkezik az adott oktatási intézményben, közülük mintegy 30 százalék támogatott étkeztetésben részesül. Kitért arra, hogy szeptembertől a másik kiskorú gyereket is nevelő szülők - jövedemi helyzetüktől függően - teljes étkezési díjmentességet kapnak az óvodás vagy bölcsődés gyerekük után. Ez a bölcsődések és óvodások 90 százalékát érinti majd a városban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.