Elszámolás

Jobbik: bátrabb beavatkozás kell az autóhitelesek esetében

A Jobbik bátrabb, markánsabb beavatkozást sürget a deviza alapú autóhitel-szerződések esetében.

2015.08.02 13:21MTI

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján elégtelennek minősítette az autóhitelesekkel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, amelyek véleménye szerint a "devizahitelesek tragikomédiája" újabb fejezeteként értékelhetőek.

A jobbikos politikus komplex csomag megvalósítását szorgalmazta, amelynek része lenne a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosítása és egy átfogó ellenőrzés, amely során ügyfelenként és szerződéstípusonként vizsgálnák meg a visszaéléseket. A Jobbik emellett egy kártalanítási alapba történő befizetésre kötelezné a hitelintézeteket, a forrásból pedig kártalanítaná azokat, akiket álláspontjuk szerint "módszeresen, legalizálva fosztottak ki".

Egy átlagos autóhiteles tartozása több év alatt duplájára nőtt, miközben az autó piaci értéke már nem mérhető az eredeti árhoz - jegyezte meg Z. Kárpát Dániel, aki szerint minden harmadik szerződés teljesíthetetlen. A szerződések 70 százaléka szabálytalan - folytatta -, gyakori hiba a szerződéskötés napjára vonatkozó hiányzó vagy hibás átváltási árfolyam, de "kreatív számítások" is előfordulnak, túlkapásoktól hemzseg a rendszer.

Kijelentette: nem szabad piaci alapon forintosítani, mert az - a lakáshitelekhez hasonlóan - 70 százalék árfolyam-különbözet "lenyelését" legalizálja a fogyasztók kárára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.