Vasárnapi pihenőnap

Jobbik: az Ab kötelezheti a kormányt a nyitva tartás helyi szabályozására

Helyi mentességgel például a következő szezonban már mindenki vásárolhatna a Balatonnál vasárnap is.

2015.07.30 08:41MTI

Az Alkotmánybíróság (Ab) kötelezheti a kormányt arra, hogy rendeletben alkossa meg az üzletek vasárnapi zárva tartását szabályozó törvény alóli helyi mentességet, így például a következő szezonban már mindenki vásárolhatna a Balatonnál vasárnap is - jelentette ki Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Úgy vélekedett: a kormány mulasztásos alkotmánysértést követ el akkor, amikor nem alkotja meg a jogszabályhoz kapcsolódó, a nyitva tartást helyi sajátosságok alapján megengedő kormányrendeletet, erre ugyanis törvény kötelezi a kabinetet.

Elmondta: az Ab állásfoglalására annál is inkább szükség volna, mert Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott, hogy nem is akarnak ilyen rendeletet alkotni. Ezt azzal indokolta, hogy a törvény szerint a rendeletalkotás nem kötelezettség, csupán lehetőség.

Staudt Gábor hozzátette: úgy értesült, hogy több, a kormányrendelet megalkotását sürgető beadvány jutott el az Alkotmánybírósághoz.

Például a Balatonnál annál is indokoltabb volna a helyi sajátosságok miatt engedélyezni a vasárnapi kereskedelmet, mert a forgalom legnagyobb részét a rövid nyári szezonban produkálják az üzletek, és a törvény éppen az idegenforgalmat jelöli meg a nyitva tartás engedélyezésének egyik lehetséges okaként - mondta Staudt Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.