Szakszervezet

Törvénymódosítást kezdeményez a buszsofőrök elleni támadások miatt az EKSZ

Törvénymódosítást kezdeményez a buszsofőrök elleni egyre gyakoribb támadások miatt a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

2015.07.29 09:20MTI

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint egyre több támadás éri munka közben a BKV járművezetőit: indulatos utasok szidalmazzák, leköpdösik, sőt gyakran megütik őket. A szakszervezet ezért a sofőrök védelmét is szolgáló, a közfeladatot ellátó személy bántalmazásával foglalkozó törvény szigorítását kezdeményezi.

Az EKSZ elvárja a kezdeményezés támogatását a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK), továbbá azt is, hogy vezessenek kimutatást az atrocitásokról, és a hogy a tényekre alapozva, nemzetközi mintára dolgozzanak ki tervet a megelőzésre a BKV-val közösen.

A szakszervezet vezetője, Nemes Gábor az ügyben levelet írt Dabóczi Kálmánnak, a BKK igazgatójának, amelyben arra is emlékeztetett, hogy az EU-ban a nemzetközi munkáltatói és munkavállalói szervezetek már a 2000-es évek elején közös programot dolgoztak ki a közösségi közlekedésben dolgozók védelmére.

A szakszervezet szerint a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik úgynevezett nyitott vezetőfülkés, korszerűbb buszokat vezetnek: ők nem csak bántalmazásnak vannak kitéve, de az általuk kezelt, jegyeladásból származó bevétel miatt is veszélyben vannak. Beigazolódott a szakszervezet félelme, hogy a kockázatelemzés nélkül bevezetett első ajtós felszállás vesztesei mindenképpen a sofőrök - fűzték hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.