NAV

Az Együtt nyilvános pályázaton választaná ki az adóhatóság új elnökét

Az Együtt kedden felszólította a kormányt, hogy nyilvános pályázaton és szakmai szempontokat figyelembe véve válassza ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új elnökét.

2015.07.28 12:25MTI

Az ellenzéki párt követelését Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja fogalmazta meg Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, üdvözlik Vida Ildikó távozását az adóhatóság éléről, hiszen őt alkalmatlannak tartották erre a posztra, ugyanakkor úgy látják, a volt elnök menesztése csupán egy fideszes belharc és nem a korrupció elleni fellépés eredménye.

Pataki Márton szerint ugyanez a belharc állhat a NAV átalakításáról szóló "rémisztő találgatások mögött" is.

Az Együtt ugyanis nem támogatja a vám- és pénzügyőrség kiszervezését a NAV-ből, de ennél is nagyobb problémának tartaná, ha a kormányhivatalokba integrálnák az adóhatóságot. "Ezzel gyakorlatilag megszüntetnék a szakmaiságot", hiszen így a kormánymegbízott egyedi adóügyekben is adhatna utasításokat - fejtette ki az ellenzéki politikus, aki hozzátette, a Fidesz így méginkább "fegyverként használhatja" a NAV-ot politikai és gazdasági érdekeinek érvényesítéséhez.

Pataki Márton emellett az adózó érdekeivel ellentétesnek nevezte a jogorvoslati lehetőségek tervezett csökkentését, valamint azt, hogy az adóellenőrzések idejét fél évben maximalizálnák. Utóbbival ugyanis éppen a legnagyobb értékben elkövetett, bonyolult ügyeket, például az áfacsalásokat nem tudják majd felderíteni - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.