Médiatanács

Kihúzta a gyufát a 4-es csatorna és a UPC

A 4-es csatorna médiaszolgáltatóját 1,95 millió, a UPC Magyarország Kft.-t 500 ezer forintos bírsággal sújtotta pénteki ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amelyek kisebb mértékű szankciót szabott ki több más médiaszolgáltatóra.

2015.07.24 19:01MTI

Az NMHH pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 4-es csatorna médiaszolgáltatójára, a Digital Media and Communications Zrt.-re - az éveken át tartó, sorozatos jogsértéseket figyelembe véve - azért rótták ki a szankciót, mert a csatorna tavaly alulteljesítette a rá vonatkozó kvótakötelezettségeket mind az európai művek, mind a magyar művek arányát illetően.

Ugyanakkor - a miskolci IRÁNY TV médiaszolgáltató kérelmére indult általános hatósági felügyeleti eljárásban - 500 ezer forint bírságot szabtak ki a UPC Magyarország Kft.-re mint műsorterjesztőre, mert az az együttműködési kötelezettségének megszegésével megsértette a médiatörvényben és a médiatanács korábbi határozatában foglalt továbbítási kötelezettséget.

A médiatörvényben rögzített, a médiaszolgáltatóknak előírt, a médiatanács számára évente teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségek megszegése miatt a testület 15 médiaszolgáltatóra 20 ezer és 200 ezer forint között bírságot szabott ki, további 6 esetében pedig felhívás jogkövetkezménnyel élt. A többi között a működésükre vonatkozó éves beszámolási kötelezettségek hiányos teljesítése miatt pedig 14 médiaszolgáltatóra 10 ezer és 50 ezer forint közötti bírságot, míg 13 médiaszolgáltatóra a felhívás jogkövetkezményt alkalmazta.

Tudatták: az érdi, kisközösségi Rádió FM 87,8 MHz szolgáltatójára 30 ezer forint bírságot szabott ki a testület amiatt, hogy az túl kevés helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati műsort és túl kevés magyar zenét sugárzott. A közszolgálati műsorok, a napi hírműsorok, a saját készítésű műsorok és a nemzetiségi műsorok arányának alulteljesítése miatt a többi között Sümeg és Ajka környékén fogható Info TV szolgáltatójára 10 ezer forint bírságot rótt ki a médiatanács.

A testület döntött arról is, hogy jogsértés hiányában nem indít eljárást a TV2 június 19-ei Mokka adásában vetített, Határnál élők a bevándorlókról című összeállítás miatt, amelyben a riporter élőben jelentkezett a szerb-magyar határról. Azt írták: a műsorrészletben egy helyi lakostól sérelmezhető, de a gyűlöletkeltés jogi mércéjét el nem érő mondatok hangzottak el a bevándorlókkal kapcsolatban.

A közlemény szerint a médiatanács nyolc televíziót és egy rádiót összesen 23,4 millió forintos támogatásban részesített a Magyar Média Mecenatúra program keretében az idei, közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztését szolgáló pályázat harmadik fordulójában.



A testület döntött arról, hogy a Szatmárcsekén 2015. augusztus 28-29-én megrendezendő II. Kulturális Filmek Fesztiválján összesen 800 ezer forint értékben ajánl fel díjat az első három helyezett számára, az eseményen a Kárpát-medence magyarlakta területein készült, pozitív példákon keresztül a magyar kultúrát bemutató internetes filmek versenyeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.