Tusványos

Rétvári: több ezer határon túli magyart is érinthet a hadigondozotti juttatás

Több ezer határon túli magyar volt hadiözvegyet és hadiárvát érinthet az a juttatás, amelyről a közelmúltban a magyar Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás rendelkezik.

2015.07.24 12:47MTI

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára - aki Tusnádfürdőn, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban nyilatkozott - kiemelte: a juttatást a határon túliak a fővárosi kormányhivataltól igényelhetik; ha magyarországi lakóhellyel nem rendelkeznek, a hadigondozás iránti kérelmét az érintett lakóhelye szerinti államban működő, e feladatra kijelölt magyar diplomáciai és konzuli képviseleten is benyújthatják, amelyet a képviselet továbbít.

A kérelembe bele kell írni a családtag nevét, elesése, eltűnése, hadifogságban történő elhalálozása idejét, helyét, utolsó ismert lakóhelyét. A jogosultságot okiratokkal, vagy tanúkkal lehet igazolni.

Az igénylésekkel már a nyár folyamán felkereshetők lesznek a kormányhivatalok.

Az iratokat a kormányhivatalok megvizsgálják, és döntenek a jogosultságról. A juttatást a nyugdíjjal együtt folyósítják majd, annak összege az öregségi nyugdíj minimális összegének 30 százaléka, jelenleg 8850 forint.

A törvénymódosítás hatálya azokra is vonatkozik, akik a világháborút lezáró békeszerződés miatt elveszítették magyar állampolgárságukat - jelezte.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy a törvénymódosítással Magyarország 70 éves adósságát rendezi. Minden európai, civilizált állam gondoskodott a háborúban országáért életét adó katonák árváiról és özvegyeiről. A II. világháború után Magyarországon is elindult ez a folyamat, de a kommunista hatalomátvétel következtében politikai okokból megtorpant, és eltörölték a jogosultságokat, amelyek az érintetteknek az emberiesség és a jogszerűség alapján járt volna.

Akkor arra hivatkoztak, hogy ezek a katonák a Szovjetunió, a Vörös Hadsereg és a kommunizmus ellen harcoltak, ezért rokonaik nem méltóak a hadiözvegyi, hadiárvai ellátásra - emlékeztetett.

Rétvári Bence kiemelte: ez az első olyan törvény, amely a határon túli területeken élő, de egykor a magyar királyi honvédségben harcoló katonák leszármazottaira, rokonaira is vonatkozik. Ezáltal Kárpát-medencei térben gondolkodik, és nem csak az országhatárokon belül.

Ezek a katonák nem ideológiai okokból harcoltak, hanem a hazájukért küzdöttek, és a legnagyobb áldozatot hozták, az életüket adták - hangsúlyozta a parlamenti államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.