Felvételi

Várhatóan több mint ötezer új hallgatója lesz ősztől a Pécsi Tudományegyetemnek

A baranyai megyeszékhelyre várt külföldi hallgatókkal és a pótfelvételizőkkel együtt várhatóan több mint ötezer elsőéves kezdi meg tanulmányait ősszel a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

2015.07.24 12:40MTI

Lengvárszky Attila, az intézmény oktatási igazgatója közölte: a csütörtökön nyilvánosságra hozott ponthatárok alapján 4574, az egy évvel ezelőttinél 268-cal kevesebb hallgatót vettek fel a PTE képzéseire. A nappali képzésre felvettek száma csökkent nagyobb arányban, 171 hallgatóval, levelező képzésre 97-tel kevesebben iratkozhatnak be.

Kitért arra, hogy az intézmény az általános felvételi eljárásban a jelentkezők számában kismértékű, félszázalékos növekedést ért el, ugyanakkor az első helyen jelentkezők száma mintegy hat százalékkal csökkent. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége ezzel együtt továbbra is töretlen, idén több mint százzal nőtt a finanszírozott helyekre jelentkezők száma - tette hozzá.

A közgazdaságtudományi kar a hagyományosan népszerű alapszakjai mellett az új turizmus-vendéglátás alapszak jó eredményével 12 százalékkal (57 hallgatóval), a műszaki és informatikai kar az új duális képzések népszerűségét is kiaknázva 14 százalékkal (66-tal), a művészeti kar pedig a hosszú idő óta sikeres képző- és zeneművész, valamint tanár szakjai mellett az új képzőművésztanár szak segítségével 27 százalékkal (41-gyel) növelte a felvettek számát.

A hallgatók számát tekintve a PTE legnépszerűbb szakjai továbbra is az osztatlan orvosi és jogászképzések, valamint a hagyományosan sok jelentkezőt vonzó alapképzések: az ápolás és betegellátás szak szakirányai, a pszichológia, a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnök, a mérnökinformatikus, a biológia és a sportszervező szak.

A PTE által az általános felvételi eljárásban elért eredményeket nagymértékben javítani fogják a Stipendium Hungaricum programban várhatóan érkező külföldi diákok és a pótfelvételi eljárásban még bekerülő hallgatók. Lengvárszky Attila szerint ősszel várhatóan ismét több mint 5000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a PTE-n.

Az oktatási igazgató hozzátette, az intézménynél abban bíznak, hogy azok a felvételizők, akik nem voltak eredményesek, vagy azok, akik nem is felvételiztek, a pótfelvételi eljárásban választanak képzést. A pótfelvételizőknek augusztus 10-éig van lehetőségük beadni a jelentkezésüket, a felvételi vizsgák pedig augusztus 13. és 19. között lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.