Felvételi

Rektorhelyettes: a debreceni a legnépszerűbb vidéki egyetem

Az első helyen történt jelentkezések alapján ismét a Debreceni Egyetem (DE) a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény: a 8162 ilyen jelentkezőből 6004-et vettek fel az általános felvételi eljárásban.

2015.07.24 12:28MTI

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese hozzátette: az összes jelentkezés száma 29 648 volt a Debreceni Egyetemen, a felvettek közül pedig 4988-an államilag finanszírozott szakokra jutottak be.

A pótfelvételi eljárással és a keresztfélévben felvettekkel, valamint a külföldi diákokkal együtt mintegy 8000 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben a Debreceni Egyetemen - mondta Bartha Elek.

A legnagyobb létszámban a gazdaságtudományi (1143), a bölcsészettudományi (1086) és a természettudományi (802) karokra jelentkeztek a hallgatók, míg a szakok közül az orvos- és egészségtudományi volt a legnépszerűbb: az ápolás és betegellátás szakra 246, az általános orvoskarra 217 hallgatót vettek fel - sorolta a rektorhelyettes.

Hozzátette: annak ellenére az ápolás és betegellátás szakra vették fel a legtöbb hallgatót, hogy ezen a területen a központilag 260-ról 280-ra növelt alsó ponthatár miatt jelentős, 28 százalékos visszaesés történt a múlt évhez képest.

A Debreceni Egyetem 22 szakára 400 ponttal vagy a fölötti pontszámmal lehetett csak bekerülni, a legmagasabb pontszám (468) az osztatlan képzésű, államilag finanszírozott jogász szakra való bejutáshoz kellett - ismertette Bartha Elek.

Mesterképzésre 1099 hallgató került be, az idén a legnépszerűbbek a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó, a geográfus, a vegyész, a molekuláris biológia, valamint a fordító és tolmács mesterszakok voltak - mutatott rá.

Felsőoktatási szakképzésben 639-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben Debrecenben - fűzte hozzá.

Maticsák Sándor, a DE tanárképzési főigazgatója kiemelte: az osztatlan tanárképzés egyre népszerűbb az egyetemen, míg a kifutó, úgynevezett bolognai rendszerű osztott tanárképzésre mind kevesebben jelentkeznek.

Osztatlan tanárképzésben 192-en, osztott formában 106-an, levelező tagozaton 70-en kezdik a tanárképzést, a legnépszerűbb szakpárok az angol-történelem, a magyar-történelem, a magyar-angol, a matematika-fizika és a biológia-kémia.

Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási igazgatója bejelentette: július 26-án hirdetik meg a pótfelvételi szakokat, s augusztus 10-e a jelentkezési határidő.

Tavaly mintegy 700-an jelentkeztek pótfelvételire a Debreceni Egyetemen, a jelentkezőknek csaknem felét tudták felvenni. Az idén is hasonló nagyságrendre számítanak - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.