Mérleg

Hat népszavazási kezdeményezést hitelesítettek az elmúlt másfél évben

Az NVB-hez benyújtott 113 népszavazási kezdeményezés közül 38-at már az iroda elnöke elutasított, arra hivatkozva, hogy azok nem felelnek meg a formai feltételeknek.

2015.07.24 09:36MTI

A benyújtott 113 közül hat népszavazási kezdeményezést hitelesített jogerősen az új népszavazási törvény 2014. januári életbe lépése óta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és az ügyekben másodfokon eljáró Kúria. 2002-2014 között az NVB és jogelődje, az Országos Választási Bizottság (OVB) a benyújtott 1775 kezdeményezésből 165-öt hitelesített.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) összegzése szerint az NVB-hez benyújtott 113 népszavazási kezdeményezés közül 38-at már az iroda elnöke elutasított, arra hivatkozva, hogy azok nem felelnek meg a formai feltételeknek, például mert hiányzott a kezdeményezés benyújtásához szükséges számú támogató aláírás, vagy már folyamatban lévő kérdésben nyújtottak be új kérdést, de volt olyan is, hogy a kezdeményező nem jelentette be az aláírásgyűjtéssel összefüggő személyes adatok kezelését a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Ugyanakkor ebben az esetben a kérdés ismételten benyújtható - például az elutasításban megjelölt hibák kijavításával -, és azt az NVB-nek napirendjére kell tűznie.

Az elutasításra az NVI elnökét a 2014. évi parlamenti választás kiírásával hatályba lépett új népszavazási törvény jogosította fel, a komolytalan kezdeményezések kiszűréséért. Az új jogszabály előírja azt is, hogy azonos tárgykörben csak egy kezdeményezés vizsgálható, így a később benyújtott kérdéseket el kell utasítani az úgynevezett "párhuzamossági moratórium" miatt.

Az NVB 68 esetben - vagyis az esetek 60 százalékában - megtagadta a kérdés hitelesítését, egy esetben pedig egy kezdeményezést érdemi vizsgálat nélkül utasított vissza.

Az adatok szerint az NVB által hitelesített hat kezdeményezés közül a másodfokon eljáró Kúria egy esetben - a vagyonnyilatkozatra kötelezettekkel közös háztartásban élők vagyonnyilatkozata ügyében - változtatta meg a döntést, és jogerősen elutasította a kérdés hitelesítését.

Két másik esetben - a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása és az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében - azonban az NVB elutasító határozatát megváltoztatva hitelesítette a kérdéseket a Kúria. Egy az NVB által hitelesített, a várólistákkal kapcsolatos kérdés ügyében pedig még nem döntött a Kúria, így a hitelesítés még nem jogerős. Így tehát jelenleg hat népszavazási kérdésben folyik aláírásgyűjtés.

Az NVB és jogelődje, az Országos Választási Bizottság (OVB) a 2002-2014 benyújtott 1775 kezdeményezésből 165-öt hitelesített.

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) 2002-2006 között 100 népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, ebből a testület 10 kérdést hitelesített, a jogorvoslatok pedig valamennyi esetben helybenhagyták az OVB határozatait. 2002-2006 között három kérdésben tartottak népszavazást: egyet 2003 áprilisában az uniós csatlakozásról - a referendumot az alkotmány előírása alapján írták ki. A kórházprivatizációról és a határon túliak kedvezményes honosításáról szóló népszavazásokat az összegyűjtött aláírások alapján írta ki az Országgyűlés. Az első kérdést 2003. július 21-én, míg a másodikat 2003. szeptember 11-én nyújtották be az OVB-nek. A két kérdésről egy napon - 2004. december 5-én - tartott népszavazás azonban nem volt eredményes.

2006-2010 között az OVB a korábbi ciklushoz képest nagyságrendekkel több, 1022 kezdeményezést bírált el, ebből 118 kérdést hitelesítettek, a többit érdemi vizsgálat nélkül elutasították vagy megtagadták a kérdés hitelesítését. Az aláírásgyűjtések alapján végül a ciklusban három kérdésben tartottak végül népszavazást: a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról,. A kérdéseket 2006. október 24-én nyújtották be az OVB-nek. A három kérdésben 2008. március 9-én megtartott népszavazás eredményes lett.

2010-2013 között az OVB 537 népszavazási kezdeményezést bírált el, ezek közül 37-et hitelesített a testület, ám egyről sem tartottak népszavazást, a kezdeményezőknek nem sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírásokat.

A Nemzeti Választási Bizottság 2013 szeptemberében alakult meg, és 2014. január 18-ig - az új népszavazási törvény hatálybalépéséig - 116 kezdeményezést bírált el, valamennyi hitelesítését megtagadta.

A népszavazások legfontosabb szabályait az alaptörvény tartalmazza: legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlésnek el kell rendelnie az országos népszavazást; a köztársasági elnök, a kormány vagy százezer választópolgár kezdeményezésére pedig elrendelheti. Az alaptörvény felsorolja azokat a tárgyköröket, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. A szervezőknek a népszavazásra javasolt kérdést az aláírásgyűjtés megkezdése előtt hitelesítésre be kell nyújtaniuk az NVB-hez, az NVB határozata ellen a Kúriához lehet fordulni, amely 90 napon belül dönt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.