Programajánló

Átadták a Zselici Csillagparkot

A különleges turisztikai komplexum kínálta látnivalókat az átadási ünnepségen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter méltatta, aki szerint új értékkel gazdagodott a magyar vidék, ami idevonzza a belföldi és a külföldi látogatókat is.

2015.07.23 06:28MTI
Facebook

Világszerte is kiemelkedő értéknek nevezte, hogy van egy olyan pont Magyarországon egy 8000 hektáros erdő közepén, ahol viszonylag kevés a civilizációs szennyezés, generációk által megőrizve háborítatlan a környezet, és ez tette lehetővé a komplexum kialakítását.

Barkóczi István, a Zselici Csillagparkot építtető és működtető kaposvári székhelyű SEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Csillagpark megépítéséhez az ötletet az adta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet.

Az uniós támogatással, 670 millió forintból megépült kardosfai turisztikai komplexumban a multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztatóterem, kiállítótér, a távcsöves megfigyelést szolgáló távcsőkupola, valamint egy 25 méter magas kilátó. A csillagnéző éjszakai túrákhoz ösvényeket és információs pontokat is kialakítottak.

A Dél-Dunántúlon mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő, és a magántulajdonosokkal közösen 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató SEFAG Zrt. az általa kezelt területen hozta létre a Zselici Csillagparkot, amely 9 munkahelyet teremtett, de a működés tapasztalatai alapján a létszám bővülhet a jövőben.

A 67-es főúttól alig több mint 8 kilométerre lévő komplexum közvetlen közelében korábban már megépült egy Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, amely szálláshellyel és vendéglátással egészíti ki a csillagvizsgáló szolgáltatásait.

A Zselici Csillagpark projekt elnyerte a szakmai zsűri egyik különdíját a 2014. évi Média Építészeti Díj pályázaton. A SEFAG Zrt. ökoturizmus területén végzett tevékenységét ezért a beruházásért, valamint más turisztikai fejlesztések elismeréseként ez év májusában a Dél-Dunántúl turizmusáért díjjal ismerte el a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Marketing Igazgatósága.

Ugyancsak szerdán adták át a SEFAG Zrt. 550 millió forint saját forrás felhasználásával megújult 2500 négyzetméteres kaposvári székházát. A munkálatokat csaknem 10 éves előkészítés után a múlt év nyarán kezdték el. A homlokzatot leszigetelték és új nyílászárókat építettek be, korszerű gépészeti és elektromos rendszert, korszerű fűtő-, illetve hűtőberendezéseket szereltek fel. A belső terekben tágas, világos irodákat, irattárat és egy közel százfős konferenciatermet alakítottak ki.

Az irodaház 80 dolgozónak biztosít komfortos munkahelyet. A központ dolgozói mellett itt kapnak helyet a zselici és a kaposvári erdészetek munkatársai is.

Az épület helyi műemlékvédelem alatt álló utcafronti részében felszabaduló irodák helyén egy, a megye természeti értékeit, az erdő- és vadgazdálkodást, a természet és környezetvédelem jelentőségét bemutató látogató központ kialakítását tervezik, amely a jövő évtől fogadja majd az érdeklődőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.