Hőguta

Sok a munkavédelmi szabálytalanság a hőségriadó alatt

Az ellenőrzött munkáltatók több mint 26 százalékánál talált munkavédelmi szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság, amikor július elején a hőségriasztás miatt előírt munkavédelmi kötelezettségek betartását ellenőrizte.

2015.07.22 16:30MTI

Ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának összegzéséből.

A hatóság munkatársai július 6. és 8. között, a harmadfokú hőségriasztáshoz kapcsolódóan végeztek akcióellenőrzést több mint 300 munkáltatónál.

Szabadtéri munkahelyek esetében az épület-, út-, közműépítést, mezőgazdasági tevékenységeket, csatorna karbantartást, az őrző-védő tevékenységeket ellenőrizték; a zárt terek közül pedig a pékségek, sütőipari munkahelyek, konyhaüzemek, vendéglátó egységek, a gépjárműjavítás és a raktározás munkakörülményeit vizsgálták - olvasható a jelentésben.



Kiemelték, hogy a vizsgálatba bevont 306 munkáltató 26,6 százalékánál, valamint az ellenőrzött 4205 munkavállaló 25,5 százalékánál tártak fel szabálytalanságokat.

Azonban arról is beszámoltak, hogy az akcióellenőrzés során munkavédelmi bírság kiszabását megalapozó szabálytalanságot, vagyis a munkavállalók egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztető munkakörülményt az ellenőrök nem tártak fel.

A munkafelügyeleti főosztály jelentése szerint az ellenőrzött munkáltatók több mint 73 százaléka eleget tett a hőségriadó kapcsán előírt munkavédelmi kötelezettségeknek. Ez annyit jelent, hogy a munkáltatók többsége munkavállalói számára megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolt védőitalt és ehhez szükséges poharat is biztosított.

A leggyakoribb mulasztás a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár hiánya volt, de általában – főként építési munkahelyeken – egyéni fogyasztásra, palackozott ivóvizet adtak a munkavállalóknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.