Mentőszolgálat

Koromsötét úton, autóban szült a kismama a vihar után

Az orvosok előre megjósolták, a vihar és hirtelen hőmérsékletzuhanás beindíthatja a szülést a terhességük végén járó kismamáknál.

2015.07.12 19:40ma.hu

Ez történt egy zalagyömrői várandós asszonynál is csütörtökön Veszprém megyében. A nőnél a legnagyobb viharban kezdődtek a fájások. Elindultak a kórházba, de a kicsi nagyon sietett. A nő az út közepén, egy régi golf anyósülésén adott életet harmadik gyermekének - írja az Országos Mentőszolgálat weboldalán.

A szülés éjfél előtt indult el a kismamánál, miközben már úton voltak a kórház felé. Székpuszta és Bakonygyepes között hívták a mentőket, hogy nem tudnak tovább menni, a baba meg fog születni az autóban. 

Így is történt. Mire a mentők kiértek, a kisbaba világra jött, viszont nem sírt fel, így a mentőknek még akadt dolguk a helyszínen.

Portálunk elérte azt a mentőtisztet, aki ellátta és kórházba juttatta édesanyát és gyermekét. Antal Tamás elmondta, a nő 39 hetes terhes volt, egy hét múlva kellett volna szülnie, de a hidegfront elindította a fájásait. Azonnal az ajkai kórház felé indultak , de útközben sűrűsodtek a fájások és Bakonygyepes közelében félreálltak az úton. A kicsi két perccel az előtt jött világra, hogy a mentőegység odaért.

- Igaz a szülés gyors volt, de a testhelyzet miatt - ami azt jelenti, hogy a kismama a régi golf első ülésén félig fekve hozta világra a gyermekét - a kicsi nem sírt fel. Légútbiztosításra és egyéb ilyenkor megszokott eljárásra volt szükség. De a kicsit gyorsan stabilizáltuk. Édesanyát és kislányát is épségben, jó állapotban vittük kórházba - mondta a mentőtiszt.

Hozzátette, nem csak a szűkös hely nehezítette a dolgukat, hanem az is, hogy így éjféltájt korom sötét volt az út melett. Az édesapa bepánikolt, de amikor megnyugodott, már ő is tudott segíteni. Világított a mentőknek, míg ők elvágták a köldökzsinórt, majd ellátták a babát és a mamát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.