Kilenc kérdés

Az LMP internetes konzultációt indít a kivándorlásról

A párt saját honlapján közzétett kilenc kérdésre azoktól vár választ, akik már külföldre távoztak, továbbá azoktól is, akik itthon maradtak, de megértik a kivándorlók döntését.

2015.07.04 10:55MTI

Konzultációt indított az interneten a kivándorlásról a Lehet Más a Politika - jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a fiatalok külföldre távozása "valóságos nemzeti probléma" és a kormánynak inkább ezzel kellene foglalkoznia, mint a bevándorlással.

Közölte, a párt saját honlapján közzétett kilenc "őszinte kérdésre" azoktól vár "őszinte választ", akik már külföldre távoztak, továbbá azoktól is, akik itthon maradtak, de megértik a kivándorlók döntését.

Arról beszélt, a konzultáció eredményeivel szeretnék a kormányt szembesíteni, mert szerintük nem igaz, hogy a magyar emberek kalandvágyból mennek külföldre. Szerinte nem "álkonzultációkra", hecckampányokra, kormányzati manipulációra van szükség, hanem jó szándékú és cselekvőképes politikára. Hozzátette: azt szeretnék, hogy Magyarország olyan hely lenne, ahonnan nem elköltöznek az emberek, hanem ahová hazajönnek, és ahol meg tudnak élni.

Szél Bernadett a kivándorlást népesedési, gazdasági, társadalmi szempontból is súlyos következményekkel járó folyamatnak nevezte, és utalt arra, hogy különböző becslések szerint 350-600 ezer között lehet a külföldön élő magyarok száma. Jelezte azt is, hogy friss kutatások szerint minden tizedik magyar "csomagolna, pakolna, külföldre költözne", mert annyira kilátástalannak látja itthon a helyzetét.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány által elindított Gyere haza fiatal-kampány semmire se jó, és annak szlogenjéhez őszintébb lenne hozzáírni, hogy "vár itthon a közmunka".

Ezzel összefüggésben arról beszélt, Magyarországon az igazi probléma a dolgozói szegénység, az, hogy a bérekből nem lehet megélni, és hogy ezért évről-évre tömegek hagyják el az országot.

Az LMP társelnöke más témában feltett kérdésekre is válaszolt. Arra a felvetésre, hogy a Jobbik járványveszélytől tart a bevándorlók miatt, azt mondta: egy normálisan finanszírozott egészségügyi rendszer egy ilyen helyzetet tudna kezelni. Hozzátette, a kormánynak a látványberuházások helyett például az egészségügyre kellene többet költenie. A hétvégi budapesti repülőversennyel kapcsolatban arról beszélt, szerintük egy cég marketingkampányát finanszírozza a kormány 1,8 milliárd forintból, és ezt elfogadhatatlannak tartják. Szerinte a budapestiek többsége a programból csak zajt, dugót és elviselhetetlen környezetszennyezést érzékel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.