Illegális bevándorlás

Prőhle Gergely: Magyarország helyzete nem könnyebb Olaszországénál

A menekültügyet tekintve Magyarország helyzete nem könnyebb, mint Olaszországé az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint.

2015.07.03 08:15MTI

Prőhle Gergely - aki a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője is - az Ökopolisz Alapítvány csütörtöki budapesti, a témában rendezett vitaestjén azt mondta: nincsen tragikusabb annál, amikor emberek tömegesen fulladnak bele a Földközi-tengerbe. Ennél kevésbé súlyos probléma az - folytatta -, hogy tudnak-e mosakodni, vagy éhesek-e azok, akik a magyar határhoz érkeznek, de ettől "Magyarország mint befogadóállam helyzete, nem könnyebb, mint Olaszországé".

Prőhle Gergely a vitapartnereivel, Meszerics Tamással, az LMP európai parlamenti képviselőjével, az Európai Parlament külügyi bizottságának tagjával és Glied Viktor politológus-történésszel, migrációkutatóval abban egyetértett, hogy számarány alapján kisebb mértékben érinti a globális probléma Európát, mint más kontinenst, valamint a migrációs kérdésben "fogalmi zűrzavar" alakult ki.

Prőhle Gergely kifejtette: nincs meggyőződve arról, hogy a kérdés kezelése pusztán anyagi természetű, és az európai eszközrendszer képessé tehetné az egyes tagállamok intézményrendszerét a probléma kezelésére.

Az Európát érintő bevándorlás "elenyésző" mértéke kapcsán arról beszélt, hogy a kontinensre érkező bevándorlók "jelenléte sokkal nagyobb hangsúllyal jelenik meg" a kulturális és a vallási különbségek miatt. Példaként említette a skandináv országokat, ahol a bevándorlási kérdést nagyon toleráns, befogadó retorikával kezelték, és "most mégis balhé van belőle".

Volt megfelelő intézményrendszer és politikai rendszer, valamint anyagi forrás is, és mégis kiderült, hogy "az együttélés számos sebből vérzik. Nem tudnak tartósan mit kezdeni azokkal, akik más kultúrából kerültek ezekbe a nagyon toleráns országokba" - mondta Prőhle Gergely.

Meszerics Tamás szerint Magyarországon "a probléma valóságát" a felkészültség minősége okozza. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a problémának nincs tagállami megoldása, európai szintű kezelésre lenne szükség.

Beszélt arról is, hogy "nemcsak Magyarország, hanem Nyugat-Európa jobboldali pártjai is rászálltak erre az ügyre". Ott is "irdatlan nagy kampány folyik" a jobboldali pártok részéről, és nem tiszta szakpolitikai vitákban beszélnek a kérdésről - mondta Meszerics Tamás.

Prőhle Gergely és Meszerics Tamás között vita alakult ki a kérdés jobb- és baloldali kezeléséről.

Prőhle Gergely azt mondta: Meszerics Tamás beszélhet arról, hogy a jobboldalnak csak "gyűlöletgerjesztő politikája van", de akkor meg lehet kérdezni: az európai baloldal mire ment "a nagy (...) toleranciájával".

Glied Viktor elmondta, hogy ma a Földön körülbelül 60 millió illegális migránsról, és körülbelül 240 millió olyan emberről lehet beszélni, aki "helyet változtat". Szerinte a magyar kormánynak fel kellett volna készülnie a probléma kezelésére, ugyanis voltak erre utaló jelek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.