Rémhír?

Cáfolja a téves HIV-értesítőket a vérellátó

A Pestisracok.hu szerint több száz véradóval közölték tévesen, hogy HIV-fertőzött. Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese a Híradónak azt mondta:akiknél felmerül a HIV-fertőzés gyanúja, azokat rögtön behívják, nem várnak három hónapot az újabb teszttel.

2015.07.02 22:00ma.hu

A Pestisracok.hu internetes hírportál csütörtökön írt arról, hogy több száz véradóval közölte tévesen a vérellátó, miszerint HIV-fertőzött. A cikkben arról is írnak, hogy az interneten több blogon is lehet olvasni hasonló eseteket - írja a közmédia.

Egy áprilisi bejegyzésben azt írják: levélben értesítették arról, hogy "a tesztje HIV-fertőzés gyanút mutatott. Emellett az is szerepelt a levélben, hogy a véradástól számítva három hónap múlva ismételje meg a véradást, hogy újra értékeljék az eredményt."Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese a Híradónak azt mondta: ha valakinél valamilyen eltérést találnak, akkor küldenek egy értesítést, hogy menjenek be konzultációra, de ezekben a levelekben a pontos diagnózist soha nem közlik, azokat csak személyesen. Nagy Sándor kifejtette: akiknél felmerül a HIV-fertőzés gyanúja, azokat rögtön behívják és megteszik a szükséges lépéseket, de idén még ilyen eset nem fordult elő.

A főigazgató-helyettes a Híradónak azt is elmondta: ezerből egy esetben fordul elő, hogy a véradót visszahívják három hónap múlva egy újabb vizsgálatra azért, hogy minden lehetőséget kiszűrjenek. Magyarországon a felmérések szerint évente csaknem négyszázezren adnak vért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.