Több munkahely, magasabb bérek

Szita: milliárdokat hozhat Kaposvárnak a Tudás-park

Az önkormányzat legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzése, hogy Kaposváron még több munkahely legyen, és a dolgozók a jelenleginél magasabb bért kapjanak.

2015.06.30 17:33MTI

Milliárdokat hozhat Kaposvárnak a Tudás-park projekt - hangsúlyozta a város polgármestere kedden az önkormányzat, a Kaposvári Egyetem és helyi vállalkozók összefogásával elindított, a kormányzat által 360 millió forinttal támogatott FrisSomogy Innovációs műhelymunka-sorozat nyitórendezvényén.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) közölte: az önkormányzat legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzése, hogy Kaposváron még több munkahely legyen, és a dolgozók a jelenleginél magasabb bért kapjanak.

"Ennek a programnak is ezt a cél kell szolgálnia" - jelentette ki a polgármester, aki a november végén lezáruló programtól azt várja, hogy olyan pályázatok készüljenek, amelyek alkalmasak uniós források lehívására, ezáltal a város által megjelölt stratégiai ágazatok, azaz a gépipar, a turizmus és az élelmiszeripar versenyképes fejlesztésére.

A polgármester több a projektben résztvevők által közösen megvalósítható programot említett, így például a dél-dunántúli sertésprogramot, a gyógynövénytermesztést és feldolgozást, a Kaposvár kincse védjegyre érdemes, kiváló minőségű élelmiszerek előállítása, vagy a megújuló energiák hasznosítása a város energiafüggőségének a csökkentésére.

Kelemen János, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese arról beszélt, hogy kiemelten fontosnak tartják az intézmény szolgáltató jellegének az erősítését. Ennek egyik eleme lehet a Tudás-park projekt, amelyben az oktatási intézmény vállalja, hogy összefogja és a kutatásfejlesztésbe bevonja a helyi vállalkozásokat.

A rektor szerint az egyetem agrár- és környezettudományi karán, valamint a gazdaságtudományi karon szeptemberben induló duális képzés is jó alkalom arra, hogy a vállalkozások megismerjék az egyetemen folyó kutatásokat, amelyek alapot adhatnak az együttműködésre.

Tossenberger János, az agrár- és környezettudományi kar dékánja, a Tudás-park projekt szakmai vezetője úgy vélekedett: a program sikeres megvalósításához elengedhetetlen az innovációs szemlélet.

A gazdaságnak, ahhoz hogy fejlődni tudjon, szüksége van a legfrissebb tudományos eredményekre - hangsúlyozta, hozzátéve: az egyetem ezeknek az ismereteknek az átadásával tud hozzájárulni az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéséhez.

A projekt szakmai vezetője szerint fontos, hogy a vállalkozásokkal közös stratégiát alakítsanak ki, és ennek alapján készítsék el az elkövetkező évek fejlesztéseihez szükséges források elnyerését biztosító pályázatokat.

A programban részt vesz a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, valamint a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. is. Előbbi feladata lesz, hogy szervezéssel, szakmai tanácsadással segítse a vállalkozásokat a fejlesztési elképzeléseik megvalósításában, utóbbi pedig a pályázatok elkészítéséhez nyújt segítséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.