Környezetünk védelme

Nemzeti azbesztmentesítési program kidolgozását sürgeti a Levegő Munkacsoport

Magyarországnak még mindig nincs nemzeti azbesztmentesítési programja, miközben az uniós tagországok három kivétellel valamennyien elkészítették és folyamatosan hajtják végre a saját mentesítési programjukat.

2015.07.01 02:30MTI

A civil szervezet szerint az összes magyar ingatlan azbeszttartalmának felmérésére és az azbesztmentesítéssel kapcsolatos rendelkezések szigorítására lenne szükség, emellett hiányzik a témával kapcsolatos széleskörű felvilágosítás, a teendők világos magyarázata, a speciális képzés, a munkavédelmi szabályok számonkérése, valamint azok a kedvezmények, amelyek ösztönöznék az azbeszthulladék szabályos kezelését, lerakását.

A Levegő Munkacsoport emlékeztet arra, hogy 2002-ben indult ugyan egy nemzeti azbeszt-eltávolítási program, amely mintegy 120 ezer négyzetméter azbeszttartalmú szigetelés eltávolítását tűzte célul 2012-re. Ez a program azonban nagyon lelassult 2006 után, mivel az Európai Unió strukturális alapjaiból nem lehetett magántulajdonú ingatlanok azbesztmentesítését támogatni.

A Levegő Munkacsoport rámutat: a munkahelyi eredetű rákos megbetegedések fele azbeszt-ártalomra vezethető vissza, a tünetek azonban gyakran csak évtizedekkel azután jelentkeznek, hogy a mérgező anyag bejut az emberi szervezetbe. Az érintettek 30-40 százaléka belehal azbeszt miatt szerzett betegségébe.

Az azbesztgyártás, -használat és -kereskedés minden formáját betiltották már az európai régió 53 államából 37 országban - köztük Magyarországon is -, ugyanakkor a korábban beépített azbeszt és származékai még veszélyeztetik ezekben az országokban az emberek egészségét. További 16 országban még mindig alkalmaznak azbeszttartalmú termékeket, illetve exportálják ezeket a harmadik világba - mutat rá a Levegő Munkacsoport.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Európában jelenleg is évente harmincezer halál hozható összefüggésbe azbeszt okozta megbetegedéssel.

Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarországon mintegy 150-200 ezer négyzetméter azbeszt található - főként a nyugat-magyarországi régióban - lakótelepi házakban, valamint további 200-250 ezer négyzetméter szórt azbesztre lehet lelni egyéb intézményekben.

A Levegő Munkacsoport rámutat, hogy a 2020-ig tartó fejlesztési időszakban beérkező uniós források lehetőséget adnának arra, hogy az elmúlt években megtorpant azbesztmentesítés újra lendületet kapjon. A civil szervezet megjegyezte: többször is a különféle minisztériumokhoz fordult már hatékonyabb szakpolitikát és forrásokat sürgetve, azonban eddig csak elutasító választ kapott.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére az azbesztmentesítésre szánt konkrét összegről nem nyilatkozott, azonban elmondta, hogy a 2014-2020-as finanszírozási időszakban nem közvetlen módon, de energiahatékonysági beruházások keretében lesz pénzügyi támogatás középületek azbesztmentesítésére.

A Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program (KEHOP) pályázatokra 300 milliárd forint, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatokra 69,94 milliárd forint áll rendelkezésre, ezek keretén belül is valószínűleg lesz lehetőség az azbesztmentesítés támogatására is, kapcsolódó feladatként - írta minisztérium.

Emellett a IV. Nemzeti Környezetvédelmi Program és az Országos Hulladékgazdálkodási Terv is foglalkozik az azbeszthulladék ártalmatlanításával, utóbbi számításai szerint 2030-ig évente mintegy 100 ezer tonna azbeszthulladék kezelését szükséges megoldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.