Helikopterképtelenség

Ez a magyar honvédség legnagyobb problémája

A "helikopterképesség" teljes hiánya a magyar honvédség legnagyobb problémája a NATO friss elemzése szerint, a tárca dolgozik a helyzet megoldásán.

2015.06.30 09:52MTI

A Népszabadság keddi számában számol be Hende Csaba honvédelmi miniszter a lapnak adott válaszáról. A központi helikopter-beszerzés 170 milliárd forintba kerülne, ami sokkal olcsóbb, mint ha a tárcák saját üzleteket kötnének.

Banai Péter Benő nemzetgazdasági államtitkár a lapnak elmondta: nincs külön pénz a költségvetésben nevesítve helikopterek vásárlására. A lap beszámol arról, hogy rendészeti és határőrizeti célokra az operatív programok is tartalmaznak forrásokat, csak katonai célra nem lehet helikoptert venni uniós támogatással.

Jövő nyárra egy erősebb NATO tagjai leszünk

Az elmúlt időszakban meghatározott megerősítő intézkedések nyomán jövő nyárra egy agilisabb és erősebb NATO tagja lesz Magyarország - mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a véderő-, katonai és légügyi attasék idei éves értekezletén.

Hende Csaba ismét kiemelte: Európa biztonsági környezete az elmúlt egy évben jelentősen romlott. Magyarország keletről és délről is kihívásokkal néz szembe, ilyen például az ukrán válság, a Jementől Szírián és Líbián át a Száhel-térségig terjedő instabilitás és az Iszlám Állam tevékenysége nyomán Európába érkező növekvő menekültáradat.

A miniszter azt mondta: a katonai attasék kulcspozícióban dolgoznak a haza védelmében. Hende Csaba a külföldi országokban szolgálatot teljesítő katonai diplomatáktól a nemzetközi kapcsolattartás színvonalának további emelését kérte, továbbá azt, hogy kezeljék kiemelten a magyar hadiipari együttműködések fejlesztését, és vállaljanak szerepet a magyar kereskedőházak szakirányú tevékenységében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.