Illegális bevándorlás

Civilek segítik az elfogott határsértőket a röszkei hangárban

A zöldhatár közelében elfogott emberek először ebbe az épületbe kerülnek, vizet, élelmet kapnak, lepihenhetnek, majd elkezdődik a rendőrségi regisztrációjuk.

2015.06.29 21:46MTI
Egy szomáliai migráns ételcsomagot kap az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet munkatársaitól - MTI Fotó: Molnár Edvárd

A Menedék Egyesület munkatársai igyekeznek megnyugtatni és információval ellátni a régi röszkei határátkelőhely mellett bérelt hangárban kialakított idegenrendészeti előállító helyiségben az elfogott határsértőket - közölte a civil szervezet programvezetője hétfőn az MTI-vel a helyszínen.

Szász Ildikó elmondta, a zöldhatár közelében elfogott emberek először ebbe az épületbe kerülnek, vizet, élelmet kapnak, lepihenhetnek, majd elkezdődik a rendőrségi regisztrációjuk. Innen továbbviszik őket a határrendészeti kirendeltségekre vagy a meghallgató pontokra, ahol ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek, és átesnek az idegenrendészeti interjún.

Ha menedékkérelmet terjesztenek elő, menekültügyi eljárás indul, és minden egyes esetben - hacsak nem teljesen alaptalan a kérelem - külön-külön kivizsgálják, hogy valóban védelemre szorul-e az illető. Ha ezalatt a kérelmező ismeretlen helyre távozik, a menekültügyi hatóság megszüntetheti eljárását. Akik nem kérnek menekültstátust, azoknál - a szerb-magyar visszafogadási egyezmény alapján - az idegenrendészeti eljárásban megkezdődik a kitoloncolás előkészítése - közölte a szakember.

Szász Ildikó szerint az egyéni helyzettől, képességektől függ, hogyan élik meg a határsértők a velük történteket. A határ környékén feltartóztatottak összetétele nagyon eltérő: éppen úgy vannak köztük írástudatlanok, mint orvosok, kutatók vagy egyetemi tanárok. Az emberek többsége nagyon rossz fizikai és lelki állapotba kerül, mikorra eléri a magyar határt. Mivel nem ide készültek, alapvetően kudarcot jelent számukra, hogy egy rendőrségi előállítás közepén találják magukat - tette hozzá.

Sokan - a hazájukban vagy eddigi útjuk során - nagyon rossz tapasztalatokat szereztek a rendőrségről, ezért a civil szervezet munkatársainak könnyebben megnyílnak. A szociális munkások megnyugtatják, információval látják el őket, és igyekeznek kiszűrni azokat is, akiknek speciális problémájuk van. Az utóbbi napokban is érkezett Röszkére súlyosan traumatizált férfi vagy egészen kicsi gyerek - közölte a programvezető.

Az elfogottak között akadnak olyanok, akik vissza akarnak élni a menekültügyi rendszer nyújtotta lehetőségekkel, de sokan a háború elől menekülnek, gyakran azután, hogy elvesztették egy vagy több szerettüket. Az utóbbi időszakban egyre több szíriai család érkezik a magyar határra, a szülők sokszor arról számolnak be, nem volt más választásuk, el kellett indulniuk a több ezer kilométeres útra a gyerekekkel, mert napról napra haltak meg emberek körülöttük - mondta Szász Ildikó.

MTI Fotó: Molnár Edvárd

Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet munkatársai egy afgán migránst vizsgálnak a város szeméttelepe és a régi, romos téglagyár között fekvő elhagyatott területen, a szerbiai Szabadka határában 2015. június 29-én. Az illegális határátkelésre készülő migránsok itt várakoznak arra, hogy az Európai Unió schengeni határát átlépve átjussanak Magyarországra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.