Külföldön élő magyaroknak

Nyílt napot tartottak Londonban a Gyere haza, fiatal! program keretében

Nyílt napot tartottak vasárnap Londonban a külföldön élő magyaroknak a Gyere haza fiatal! program keretében Londonban.

2015.06.29 07:33MTI

Az estébe nyúló rendezvényen, amelyet az észak-londoni Danubius szállodában rendeztek, száznál több érdeklődő vett részt.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen részletesen ismertette a megjelenteknek, hogy hogyan kapcsolódhatnak be a programba.

Az áprilisban indult, jelenleg 100 millió forintos keretösszegű program eddigi tapasztalatairól Pákozdi Szabolcs az MTI-nek elmondta: az, hogy vasárnap ilyen mértékű érdeklődés övezte a londoni rendezvényt, bizonyítja, hogy a kezdeményezés valós igényekre ad választ.

Hozzátette: becslése szerint több százra, akár ezerre is tehető az érdeklődők száma.

Arra a kérdésre, hogy aki igénybe veszi a hazatéréshez és a magyarországi elhelyezkedéshez rendelkezésre álló támogatást, azt terheli-e bármilyen kötelezettség, például vállalnia kell-e, hogy bizonyos ideig Magyarországon dolgozik, Pákozdi Szabolcs hangsúlyozta: a program fontos jellemzője, hogy semmilyen kötelezettséget nem szab meg a kezdeményezéshez csatlakozó fiataloknak, "nem alkalmaz röghöz kötést".

Arra a kérdésre, hogy milyen szakterületeken mutatkozik a legnagyobb igény a külföldről hazatérni kívánó magyar munkavállalók iránt, illetve a külföldön dolgozó érdeklődők tipikusan milyen munkaköröket keresnek Magyarországon, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hazatérést fontolgatók részéről a pénzügyi szolgáltatások, az ügyvitel, a gazdálkodás és a vendéglátás területén mutatkozik jelentős érdeklődés, a magyarországi álláskínálat ugyanakkor igen sokszínű, és jórészt megfelel a jelenleg külföldön dolgozók igényeinek.

A lehetőségek az információ-technológiától a vendéglátáson át a gazdasági jellegű állásokig terjednek - hangsúlyozta.

Pákozdi Szabolcs elmondta: a program keretében jelenleg 820 álláslehetőség közül választhatnak az érdeklődők, és csak a vasárnapi londoni rendezvényre 130 állásajánlattal érkeztek a munkáltatók.

Hangsúlyozta: a program mindenekelőtt azért összpontosít Londonra, mert a brit fővárosban a legfiatalabb a magyar munkavállalói közösség, és az ő iskolai végzettségük a legmagasabb. Óriási az igény ugyanakkor szinte az egész Európai Unióban, főleg Németországban és Franciaországban is, de az Egyesült Államokban és Ausztráliában is mutatkozik érdeklődés. "Egészen biztos, hogy bővíteni kell a programot, mert segítséget várnak tőlünk a külföldön élő honfitársaink" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy bővülhet-e a programra szánt pénzügyi keret is, Pákozdi Szabolcs kijelentette: ha a keret elfogy, "valószínű, hogy a döntéshozó felé javaslatot fogunk megfogalmazni (...) mivel a program jó célokat szolgál és valós igényeket szolgál ki, azt gondolom, hogy pénzügyi akadálya nem lesz a folytatásnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.