Alkalmassági bizonyítványt kapott

Hazatért a honvédség nagyjavításon átesett AN-26-os szállítógépe

Hazatért a honvédség AN 26-os szállítógépe Kijevből, ahol nagyjavításon esett át és megkapta az alkalmassági bizonyítványát is.

2015.06.29 06:30MTI

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a 406-os oldalszámú repülőgép három hónapos nagyjavítását még március végén rendelte meg a honvédelmi tárca több mint 700 millió forintért.

A gyártó által felhatalmazott kijevi javítóüzemben teljes körű javításon és ellenőrzésen esett át a haditechnikai eszköz: szinte darabjaira szedték, megvizsgálták, amit kellett részben vagy teljesen felújítottak, kicseréltek. A javítás után a gép megint évekig repülhet - tették hozzá.

A Fenntartó Operatív Munkacsoport - a repülőműszaki szakmát legmagasabb szinten egyesítő fórum - műszaki követelményei szerint a gép sárkányszerkezetének fődarabjait és segédberendezéseit kellett átvizsgálni és szükség szerint javítani.

Az idén áprilisban nagyjavításra átadott "Ancsa" ellenőrzését, valamint hajtómű-próbáját június közepén hajtotta végre egy magyar szakértői csoport Kijevben. Ezt követően - június 23-án - a magyar légiközlekedési hatóság szakemberei és a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szállítószázad hajózó és műszaki állománya a helyszínen elvégezte a tesztrepüléseket - közölték.

A javítás után a honvédségnek újabb gépe áll készen az augusztus végén elkezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatok ellátásának logisztikai biztosítására - írták.

A magyar honvédség 2015 őszétől Gripen harci repülőkkel fogja ellátni négy hónapon keresztül a balti légtérrendészeti feladatokat, majd rotációban váltja a magyar gépeket a többi európai NATO-tagállam légiereje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.