Tunéziai mészárlás

Tunézia magyarországi nagykövete szerint a magyar turisták biztonságban vannak

Néhány turistának át kellett költöznie másik szállodába, de mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb túljussanak a "krízishelyzeten".

2015.06.28 08:55MTI

A Tunéziában lévő magyarok biztonságban vannak - mondta Abderraouf Betbaieb, Tunézia magyarországi nagykövete az M1 aktuális csatorna szombat esti Híradójában.

A nagykövet hozzátette, néhány turistának át kellett költöznie másik szállodába, de mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb túljussanak a "krízishelyzeten".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi.

Hozzátette, határozottan arra kérnek minden magyar állampolgárt, mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten. (A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.)

Hangsúlyozta azt is, hogy az oda utazók tartsák bekapcsolva a mobiltelefonjukat, hogy el lehessen őket érni.

Szijjártó Péter közölte: a külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Magyar Utazási Irodák Szövetségével a magyar turisták létszámának pontos meghatározása érdekében.

A jelenlegi ismeretek szerint négy utazási iroda szervezésében tartózkodnak kint magyar turisták, összesen 890-en. (A Karthago szervezésében 527-en, a Neckermannéban 32-en, a Taurus Reisenében 225-en és a Sun and Fun szervezésében 106-an.)

Tájékoztatása szerint a Karthago Utazási Iroda szervezésében szombaton 184 ember utazik haza, de a kifele tartó gép is visz turistákat, és az ő számukról nincs információ.

A külügyminiszter tudatta: abban a szállodakomplexumban, ahol a terrorcselekmény történt az ismeretek szerint pénteken 9 magyar állampolgár tartózkodott, közülük öten - egy kisgyermekes család és két másik utas - szombaton hazatér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.