Migránsok

Illegális bevándorlás - Az MTVA visszautasítja a Magyar Helsinki Bizottság bírálatát

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) visszautasítja a Magyar Helsinki Bizottságnak a közmédia migrációval kapcsolatos híreit érintő kritikáját.

2015.06.26 18:03MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A Helsinki Bizottság pénteken levélben fordult az MTVA vezérigazgatójához, illetve a közmédiát felügyelő Közszolgálati Testület elnökéhez azért, hogy megváltozzon a menedékkérők bemutatásának "torz gyakorlata", és a közvélemény reális képet kapjon a migrációs helyzetről.

A civil jogvédők szerint a közmédia migrációval kapcsolatos tudósításai akadályozzák a közösség vitáinak lefolytatását, gyengítik a közösségi kohéziót és integrációt. Mindezek miatt a Helsinki Bizottság arra kéri Szabó László Zsoltot, az MTVA vezérigazgatóját: sürgősen vizsgálja ki, hogy a migrációval kapcsolatos híradások mennyiben felelnek meg a közszolgálatiság kritériumainak, s lépjen fel a menekülők és a migrációról folyó vita "egydimenziós" bemutatása ellen.

Az MTVA sajtóosztálya válaszában - melyet az MTI-hez is eljuttattak - hangsúlyozta, hogy a közmédia elkötelezett a gyors, pontos és hiteles tájékoztatás mellett, a közmédia rendszere mindenben megfelel a közszolgálati kritériumoknak, ezért kénytelenek "visszautasítani a levelében foglaltakat".

Az MTVA sajtóosztálya arról is tájékoztatta a Helsinki Bizottságot, hogy a Közszolgálati kódex vállalásainak maradéktalan érvényesüléséhez szükséges kontrollmechanizmus működik a közmédia rendszerében, a közmédiára vonatkozó törvények pontosan meghatározzák ezeket a folyamatokat, a közmédia felügyelő szervei pedig folyamatosan ellenőrzik a közszolgálati média működését, az általa előállított és sugárzott tartalmakat.

A közmédia törekszik arra, hogy a lehető legtöbb szempontból bemutassa az eseményeket. Ilyen szempont többek között az is, hogy egy térségre koncentrálódó ügyet a helyiek megszólaltatásával dolgozzon fel - olvasható az MTVA Helsinki bizottságnak adott válaszában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.