Kormány

Jövő májustól jönnek az egységes cigisdobozok

A változás nyomán minden dohánytermék külseje azonos lenne, és nem lesz mód a reklámozásra.

2015.06.26 17:37MTI

Jövő év május 20-án léphet hatályba az a rendelkezés, amely egységes csomagolást ír elő a dohánytermékek számára - derül ki a kormány honlapján megjelent rendelet-módosítási tervezetből. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a változás nyomán minden dohánytermék külseje azonos lenne, és nem lesz mód a reklámozásra.

A cigarettán, a fogyasztási dohányon és a vízipipadohányon kombinált egészségvédő figyelmeztetést kell feltüntetni, ennek mérete a cigarettás dobozon 44x55 milliméter, és márkanév valamint logó nem helyezhető el fölé - egyebek mellett ezt tartalmazza a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló rendelet módosítási tervezete.

Jelenleg a cigarettás doboz egyik oldalán a felület 30, míg a másik oldalán 40 százalékát kell elfoglalnia a figyelmeztetésnek.

A tervezet egyéb kötöttségeket is tartalmaz az egészségvédő figyelmeztetésekre: ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a csomag felbontásakor a kombinált figyelmeztetések egyetlen szöveges vagy vizuális eleme se csorbuljon.

A módosítás 2016. május 20-án lép hatályba. A korábbi rendelkezésekkel összhangban gyártott és címkézett dohánytermékek még 2017. május 20-ig forgalomba hozhatók.

A tervezet tiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalomba hozatalát. Viszont a mentol ízesítésű dohányt tartalmazó cigaretta és a mentol ízesítésű cigarettadohány 2020. május 20-ig forgalmazható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.