Szövetség

Hende: a katonáink a missziókban nemzeti érdekeinket védik

A honvédelmi miniszter közlése szerint a magyar katonák a külföldi missziókban nemzeti érdekeinket védik.

2015.06.26 16:52MTI
MTI/Czeglédi Zsolt

"Magyarország a magyar nemzet érdekeinek védelmében dolgozik együtt szövetségeseivel a missziókban" - mondta Hende Csaba pénteken Debrecenben, az Irakba és Koszovóba induló katonák kibocsátó ünnepségén.

Irakba (Kurdisztánba) most először utazik több mint száz magyar missziós katona, Koszovóba pedig mintegy háromszázan mennek júliusban és augusztusban, hogy leváltsák a jelenleg ott szolgáló magyar békefenntartókat.

A Kurdisztánba induló katonákhoz szólva Hende Csaba utalt az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet kegyetlenkedéseire, arra, hogy az "miként tiporja lábbal az isteni törvényeket és az emberi jogokat", miként tett földönfutóvá 13 millió embert, de - mint fogalmazott - "látjuk a sátorvárosokká terebélyesedő menekülttáborokat, s benne a megnyomorított családokat, akik még hisznek a hazatérésben".

Hende Csaba szólt az önmaguk védelmében harcoló közösségekről, amelyek segítséget kérnek, hogy a siker reményében harcolhassanak.

"Segítségükre egy több mint 60 országból álló globális koalíció szerveződött, ami a NATO sok tagja mellett a Közel-Kelet és Észak-Afrika számos muszlim államát is magában foglalja" - mutatott rá a miniszter.

Közölte, "Magyarország érdeke, hogy az Európát - nemcsak az értékeinket és az életmódunkat, de alkalmasint a fizikai létünket - fenyegető terrorizmus elbukjon, s hogy Irak nemzetei ismét elindulhassanak a béke útján". A béke teszi majd lehetővé, hogy minden menekült hazatérhessen, az ország újjáépülhessen, és kereskedelmi kapcsolataink fejlődjenek - fűzte hozzá.

MTI/Czeglédi Zsolt

Rámutatott: a magyar katonáknak kell megvédeniük a kurd harcosokat felkészítő kiképzőket. "Ilyen feladatot csak a legjobbak, a sokszorosan bizonyított legjobbak kapnak" - nyomatékosította Hende Csaba.

A tárcavezető a Koszovóba utazókat arra emlékeztette, hogy küldetésük a KFOR kötelékében már régóta tart: azt mondta, "egy szörnyű háború után keresi egy ország, egy egész nemzedék a békéhez vezető utakat, s mindannyian tudjuk, hogy a tartós fegyverszünet hatalmas eredmény, de önmagában nem elég".

Hozzátette: a Balkán most nincs a nemzetközi érdeklődés homlokterében, de mi, akik a szomszédban élünk, jól tudjuk "mennyire fontos a béke a Balkánon, a béke Koszovóban, a béke a szomszédban".

Hende Csaba utalt a néhány hónapja Koszovóból nekiindult bevándorlók többezres hullámaira, akik Magyarországon keresztül igyekeztek egy jobb élet reményében Európába.

A honvédelmi miniszter felhívta a misszióba induló katonák figyelmét arra, hogy a küldetésük nem veszélytelen, de ezért van rájuk szükség: a Magyar Honvédség legjobban felkészült, legtapasztaltabb katonáira, akik közül már sokan megjárták korábban Irakot és Afganisztánt, Koszovót és Boszniát.

Hende Csaba azt várja a katonáktól, hogy teljesítsék küldetésüket: védelmezzék meg egymást és bajtársaikat, és szolgálatukkal szerezzenek megbecsülést és barátokat "a piros-fehér-zöld zászlónak".

A debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár missziós katonái díszmenetben tisztelegtek elöljáróik - a honvédelmi miniszter mellett Benkő Tibor vezérkari főnök és Böröndi Gábor, a szárazföldi haderő főnöke -, valamint a búcsúztatón megjelent családtagjaik, hozzátartozóik, barátaik előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.