Súlyosbítás

Öt év fegyházra ítélték az újszülöttjét magára hagyó cséri nő férjét és anyósát

Egy év hat hónap felfüggesztett fogházról öt év fegyházra és gondatlanságból elkövetett emberölésről emberölésre súlyosbította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla pénteken az újszülöttjét magára hagyó cséri nő férjének és anyósának büntetését, illetve annak minősítését.

2015.06.26 13:27MTI

Az elsőrendű vádlottat, Gy. Beatrixot a Győri Törvényszék az idén január 23-án, megismételt eljárásban hozott ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette. Ezt az ítéletet helybenhagyta a táblabíróság annyi változtatással, hogy nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában mentették fel a 2011. július 26-án, a mellékhelyiségben megszült nőt.

Széplaki László tanácselnök a jogerős ítélet indoklásában elmondta, a férj és az anyós - Gy. Gábor másodrendű és Gy. Miklósné harmadrendű vádlott - azzal védekezett, hogy nem hitte el, a nő szülni fog. A bizonyítékok alapján azonban "egyértelmű volt, hogy tudták" - tette hozzá.

Kifejtette: az asszony anyósa eleve azzal a szándékkal ment át, hogy a szülő nőnek segítsen. A mentőszolgálat diszpécserének azt mondta a férj, hogy "kicsúszott a gyerek". Amikor megérkeztek a mentők, akkor pedig azt, hogy "valószínűleg meghalt a gyermek".

A tanácselnök hozzátette: a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére gondatlanságból elkövetett emberölést azért minősítette emberöléssé a táblabíróság, mert egyrészt a mentőszolgálat diszpécserének egyértelmű utasítása ellenére sem tett semmit sem a férj, sem az anyós, másrészt alapvető erkölcsi és etikai szabályokat sértettek meg azzal, hogy tudták, ha nem segítenek, az újszülött meghal.

Gy. Beatrix felmentésének minősítését azért változtatta meg a táblabíróság, mert álláspontja szerint az, hogy a nő a szülés után elájult és magatehetetlen volt, rossz következtetés arra, hogy az asszony ezért nem követett el a bűncselekményt. Az indoklás szerint ez nem bizonyíték.

A korábbi vallomások szerint 2011. július 26-án a nő, miután észrevette, hogy elfolyt a magzatvize, kiment a mellékhelyiségbe, a férje pedig hívta a mentőket. Az asszony a vécén ülve szülte meg gyermekét. Szólt a férjének és az anyósának, de ők nem hittek neki. Közben a férj többször hívta a mentőket. Az anyós közben a mellékhelyiségbe ment, nyugtatta a nőt.

Az újszülött a vécébe esett, a vallomások szerint nem sírt. A boncolás szerint az 51 centiméterrel, 3158 gramm súllyal született kislány 2-3 percig élt, majd megfulladt. A csecsemőt az elsőként kiérkező mentő emelte ki a vízből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.