Hoppá!

Nem hitelesítette az NVB az Együtt nemzeti konzultációra alapuló népszavazási kérdéseit

Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntésekkel tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

2015.06.24 20:30MTI

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együtt - a Korszakváltók Pártja alelnöke nyújtott be a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdések alapján. Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntésekkel tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

Pápa Levente június 2-án nyújtotta be a nemzeti konzultáció 6-12. kérdéseit országos népszavazási kérdésként hitelesítésre az NVB-hez.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke hangsúlyozta: az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésekor nem arról döntenek, egy kérdés fontos-e, egyetértenek-e vele, alkalmasak-e nemzeti konzultációra, hanem arról, hogy a benyújtott kérdések alkalmasak-e országos népszavazás indítására és lefolytatására.

Patyi András utalt arra is, a kérdések nem a szervező saját kérdései, azokat a kormány a nemzeti konzultáció keretében fogalmazta meg és tette fel, vagyis egy véleménygyűjtő kérdőív kérdéseit tette fel a szervező népszavazási kérdésként, ez pedig a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik.

Az országos népszavazás nem közvélemény-kutatás, hanem az a célja, a kivételes hatalomgyakorlás eszközével a népszuverenitás birtokosa, vagyis a választópolgárok közössége valamely döntést meghozzon, amely az Országgyűlésre, mint jogalkotó szervre kötelező - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: "a kérdések alapvetően a kormány álláspontjának támogatására vagy nem támogatására lettek megfogalmazva", és nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányulnak, márpedig a jogszabályi előírások alapján és az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a népszavazás tárgyának az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésnek kell lennie.

Az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdések nem egyértelműek. A jogszabály szerint a népszavazási kérdéseket úgy kell megfogalmazni, hogy azokból a jogalkotó számára egyértelműen és közvetlenül következzék, milyen jogszabályt kell alkotnia, itt azonban nem tudható, hogy eredményes népszavazások esetén milyen konkrét jogszabályokat kellene megalkotnia az Országgyűlésnek. A kérdésnek a választópolgárok számára is egyértelműnek kellene lennie, hogy tudják, szavazatukkal milyen konkrét jogszabály megalkotását támogatják, de a feltett kérdések ennek a feltételnek sem felelnek meg.

A népszavazás nem játék - hangsúlyozta az NVB elnöke.

Fábián Adrián, a testület választott tagja a vitában utalt rá, a bevándorlás, menekültügy kérdései nemzetközi szerződésekbe is ütköznek, amelyekben nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB ezek alapján mint a hét kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadta.

Az ülés után Pápa Levente az NVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, elégedettek a döntéssel.

Az állami berendezkedés független szerve mondta ki, hogy a nemzeti konzultáció kérdései nem alkalmasak arra, hogy a kormány a törvények legitimációjára használja fel - mondta.

Hozzátette: az NVB azt is kimondta, a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi szerződések is korlátozzák a kormányt a kérdésben.

"Győztünk, az NVB kimondta, hogy a nemzeti konzultáció nemzeti inzultáció" - összegezte a politikus. Elmondta azt is, bár 15 napjuk lenne jogorvoslat benyújtására a Kúriához, nem fognak élni ezzel a lehetőséggel, mert a céljukat elérték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.