Országgyűlés

A közmunkások közvetítése nem lesz a polgármesterek dolga

A parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága egyhangú szavazással kivette a közfoglalkoztatási törvényt módosító javaslatok közül azt, amely a polgármesterek feladatává tette volna a közmunkások idénymunkára történő közvetítését.

2015.06.23 10:24MTI

A törvénymódosítás részletes vitájához a megszavazott módosítást Simon Miklós (Fidesz) és Czomba Sándor fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára terjesztette be.

Gúr Nándor (MSZP) bizottsági tag azt kifogásolta a vitában, hogy a kormány egyeztetés nélkül terjesztette be a parlamenthez a vitatott módosítást, amelyet a végső szakaszban az illetékes államtitkárnak kellett kivetetnie a törvényjavaslatból.

Az eredeti szabály úgy szólt, hogy az egyszerűsített foglalkozással idénymunkára alkalmazni kívánó munkaadó az igényét a polgármesternek jelenti be, aki a járási foglalkoztatási szervnek továbbítja javaslatát arról, hogy mely közfoglalkoztatottakat ajánlja erre a munkára. A foglalkoztatási szerv az idénymunka idejére mentesíti a közfoglalkoztatottat a (köz)munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól. Amennyiben a kijelölt személy nem fogadta volna el az idénymunkát, akkor erről újra csak a polgármester értesítette volna a járási foglalkoztatási szervet.

Ebből a javaslatból mindössze annyi maradt a módosítás után, hogy az idénymunkára embereket igénylő munkaadó a munkaerő igényét a helyi polgármesternél is bejelentheti.

Egy másik módosítás szerint - amelyet szintén Simon Miklós és Czomba Sándor jegyez - az álláskeresőt nem akkor kell három hónapra kizárni a közmunkából, ha közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya, hanem akkor, ha a munkaadója azonnali hatállyal mondott fel neki. Ezt a módosítást is egyhangúlag fogadta el a bizottság.

A vállalkozásfejlesztési bizottság napirendjén szerepelt még a közbeszerzési törvényjavaslat részletes vitájának lefolytatása is. Miután a bizottsághoz nem érkezett módosító indítvány és a bizottság sem kívánt ilyet benyújtani, így a vitára nem került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.