Határzár

Tóbiás: közös európai megoldás kell

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint csak egy közös, hosszú távú európai megoldás megtalálásával lehet jó választ adni a migráció valós problémájára.

2015.06.20 15:03MTI

Tóbiás József szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón kijelentette: a kormány a nemzeti konzultációval, valamint az ehhez kapcsolódó plakátkampánnyal és a kerítésépítés bejelentésével felesleges politikai gyűlöletkampányt folytat, ami biztosan nem megoldás az ország és Európa biztonsága, továbbá a menekültek humanitárius helyzete szempontjából.

Tóbiás József szerint csak közös európai fellépéssel lehet megoldani a migráció leginkább 10-20 év múlva jelentkező problémáját, ezért egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy az unió gyűjtsön forrást a menekültek országainak biztonságosabbá tételére.

Az MSZP egy európai alap létrehozását is indokoltnak tartja a schengeni határszakasz megerősítése érdekében. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a menekültekkel szemben humánusnak kell lenni, ugyanakkor az illegális bevándorlókkal szembeni biztonságot is meg kell teremteni.

A szocialisták pártelnöke az utóbbi cél szempontjából hosszú és rossz megoldásnak nevezte a kerítésépítést, és bejelentette: az MSZP módosító javaslatban terjeszti elő, miként lehetne más módszerrel, rövidebb időn belül biztosítani az ország zöldhatárát.

Tóbiás József arra is felszólította a kabinetet, hogy adjon világos tájékoztatást a migráció valós helyzetéről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.