Bántalmazás

Izsáki rendőrök: a büntetések enyhítését kérték a védők

Az első fokon kiszabott büntetések enyhítését, illetve a vádlottak felmentését kérték a védők a négy Izsákon szolgáló rendőr ellen egy férfi 2013-as halála és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán kedden, a Szegedi Ítélőtáblán.

2015.06.16 15:35MTI

A Kecskeméti Törvényszék első fokon az elsőrendű vádlottra, egy rendőr zászlósra különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki, kimondva, hogy legkorábban 25 év után szabadulhat. Főtörzsőrmester társát húsz év fegyházbüntetéssel sújtották, két rendőr pedig felfüggesztett börtönt kapott.

Az elsőfokú ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott 2013. április 8-án elment a későbbi sértetthez, egy román állampolgárságú, magyar nemzetiségű férfihez. Egy láncfűrész eltulajdonítását kérték számon rajta, majd az ellenállást nem tanúsító ittas férfit előállították az izsáki rendőrőrsön.

Egy becsukott ajtajú irodában bántalmazni kezdték, hogy vallomást csikarjanak ki belőle. Kisebb megszakításokkal háromnegyed órán át ököllel és gumibottal verték a hátrabilincselt kezű sértettet. Több mint két órával a vallatás kezdete után a földön fekvő, törött bordájú sértett vizet kért, és azt mondta: "Fulladok! Meg fogok halni!". A zászlós ekkor levette a bilincsét és vizet öntött a szájába, de mentőt fél órával később, csak azután hívtak hozzá, hogy elveszítette az eszméletét. A mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A rendőrőrsön 2013 elején négy másik előállítottat is bántalmaztak, az egyik sértett megverésében részt vett a harmadrendű vádlott, egy másik esetnek pedig szemtanúja volt negyedrendű társuk, egy rendőrnő, aki nem jelentette történteket.

Kiszely Zsuzsa, az elsőrendű vádlott ügyvédje azt kérte, védencét halált okozó testi sértés bűntettében mondják ki bűnösnek, és enyhítsék büntetését. A perbeszédében kifejtette, a rendőrök a sértett ellenállásának megtörése érdekében alkalmaztak testi kényszert, dulakodtak a férfival. A többi ügyvéd a vádlottak felmentését kérte.

Vörös István ügyész a harmad- és negyedrendű vádlott esetében hosszabb, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A többórás perbeszédet végig megbilincselve hallgató első- és másodrendű vádlott az utolsó szó jogán érdemi nyilatkozatot nem tett, a zászlós csupán annyit mondott, várja a felelősségre vonást.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla pénteken hirdet határozatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.