ORFK

Nyáron fokozottabban kell figyelni a gyerekekre

Évente mintegy 1500 balesetben sérülnek meg gyerekek, ezek 30 százaléka nyáron következik be. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek gépkocsiban utazva, a halálos esetek során 60 százalékuk autóban veszti életét, mert a szülők nem használnak gyerekülést vagy biztonsági övet

2015.06.10 12:38MTI

A nyári vakáció ideje alatt a szülőknek fokozottabban kell figyelniük a gyerekekre - hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője szerdán Budapesten, egy X. kerületi általános iskolában tartott sajtótájékoztatón.

Kiss Csaba elmondta: évente mintegy 1500 balesetben sérülnek meg gyerekek, ezek 30 százaléka nyáron következik be. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek gépkocsiban utazva, a halálos esetek során 60 százalékuk autóban veszti életét, mert a szülők nem használnak gyerekülést vagy biztonsági övet.

Az ORFK osztályvezetője kiemelte, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a halálos balesetek száma a gyerekek körében. 1990-ben évente még száznál is több gyerek halt meg balesetben, ez a szám mára tíz alá csökkent, de a cél természetesen az, hogy egy gyermek se veszítse életét az utakon.

Kiss Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekeknek a szülők jelentik a példát a közlekedésben, ezért az ő felelősségük fokozottabb. Fel kell készíteni a gyerekeket mindenféle veszélyhelyzetre, amely a gyalogos és a kerékpáros közlekedés közben, illetve a tömegközlekedési eszközök használata során bekövetkezhet - hangsúlyozta.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője kiemelte, hogy a gyerekek otthon, a számítógép előtt ülve sincsenek teljesen biztonságban. Utalt az internetes - főként felnőtt férfiak által elkövetett - zaklatásra, molesztálásra, amely közösségi oldalakon, chatprogramokon és játékokon keresztül is elérheti a gyerekeket.

Beszélt a szórakozóhelyeken leselkedő veszélyekről is, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztásról. Megemlítette a designerdrogokat, amelyek a közlése szerint azért különösen veszélyesek, mert sem a rövid, sem a hosszú távú hatásuk nem ismert. Kitért az úgynevezett "rohamivásra" is, amelynek lényege, hogy a fiatalok minél rövidebb idő alatt minél több, főleg tömény alkoholt fogyasztanak és lerészegednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.