Építők napja 2015

Készül az építésügyi kormányzati koncepció

Kormányzati koncepció és konkrét stratégia készül az építésügy számára, összehangolva az építőipar, az építészet és a mérnöktársadalom jövőképét.

2015.06.05 20:21MTI

A Miniszterelnökség feladatkörébe tartozó építésügy és az építészet jövőbeni irányvonalait egy 17 pontban sűrített programcsomagban határozzák majd meg - mondta Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár pénteken Budapesten, az Építők napja 2015 központi ünnepségén.

Kassai Ferenc, a Budapesti és a Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke a 65. Építők napján megnyitóbeszédében az építőipart kitörési pontnak nevezte, amely a gazdaság több ágának teljesítményére is kihat. Az elnök sürgette a szektort sújtó szakemberhiány mielőbbi orvosolását.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait idézve elmondta, hogy 2015 márciusában az építőipar termelése már 12,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, az idei év első negyedévben pedig 9,2 százalékos volt a termelés bővülése a 2014 első negyedévében mért adatokhoz képest.

A belgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte az ágazat tevékenységét könnyítő kormányzati lépéseket, így például egyszerűsítették az építésügyi eljárásokat, és a közbeszerzések átalakításával is segíteni kívánják a szektor helyzetét.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az ágazat problémáit részletezve az utánpótlás-nevelés fontossága mellett elengedhetetlennek nevezte a bérrendezést. Tájékoztatása szerint az ágazati átlagbér az év végén sem fogja elérni a versenyszféra havi bruttó átlagbérének a 75 százalékát.

A duális képzésre kitérve pozitívumként értékelte, hogy a szakképzés átalakításába a kamarák is beleszólhatnak.

Az ÉVOSZ elnöke egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iparágban 82 ezer vállalkozás dolgozik, ebből 80 ezer tíz főnél kevesebbet foglalkoztató mikro- és kisvállalkozó, akiknek a működését megkönnyítené egy átláthatóbb szabályozási rendszer. Megjegyezte, hogy ezeknek a vállalkozásoknak már az is segítség lenne, ha 50 millió forintos értékhatár alatt az elektronikus építési napló vezetési feltételeit egyszerűsítenék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.